eur:
394.22
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Sólyom: Az alkotmány a napi hadműveletek puszta eszközévé lett

Az igazi baj az, hogy az ország működésének alapjai is bizonytalanná váltak - mondta Sólyom László volt köztársasági elnök a Heti Válasznak adott interjújában. Hozzátette: a következő választások legitimitása és tisztasága tekintetében a legcsekélyebb alkotmányos kétely sem maradhat.

A volt elnök lehetőségeit, szerepét nem értékelem túl, azt azonban lelkiismereti kötelességemnek tartom, hogy amennyi tőkével rendelkezem, azt továbbra is az alkotmányosság védelmében használjam - magyarázta a Heti Válasznak Sólyom László volt köztársasági elnök a nemrég, az aszófői falunapon megfogalmazott kemény kormánykritikáját.

A rendezvényen úgy vélte, hogy alkotmányellenes az előzetes feliratkozás ötlete, a magyar kormánymódszerek pedig nem különbek a románnál.

Álláspontját részletezve a volt államfő a hetilapnak azt mondta: "az igazi baj az, hogy az ország működésének alapjai is bizonytalanná váltak, amikor az alkotmány a napi hadműveletek puszta eszközévé lett. Gondoljunk a gyakori, a képviselőket is meglepetésként érő alkotmánymódosításokra, a sarkalatos törvényhozás fordulataira, amelyek például egyházügyben, a csatlós sereget is hidegzuhanyként érik."

Sólyom László az előzetes választási regisztráció kapcsán hangsúlyozta, hogy az alapjogok mindenkit megilletnek, a tudatlan kocsmatöltelék sem zárható ki, márpedig az ötlet éppen egy alkotmányosan igazolhatatlan közéleti tudatossági cenzus.

Tanácsos lenne ugyanakkor, hogy a kormány vagy az Országgyűlés elnöke éljen az alaptörvényben adott lehetőséggel, és indítványára az Országgyűlés kérjen előzetes normakontrollt a választási törvényről az Alkotmánybíróságtól. A következő választások legitimitása és tisztasága tekintetében a legcsekélyebb alkotmányos kétely sem maradhat - szögezte le a volt államfő.

Sólyom László emellett kiemelte, hogy nem csak kritikát fogalmazott meg aszófői beszédében. Örvendetesnek tartotta például a középosztály erősítését. "A kettős állampolgárság lehetőségének megadása, és hogy végre kiszabadultunk abból a kelepcéből, amelyben régi beidegződések alapján a magyarság megvallását folyton gúnykacaj kísérte - mindez kifejezetten felszabadító volt. Sajnos azonban a nemzet az elmúlt két évben sem forrt jobban egybe" - tette hozzá a volt államfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×