eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Õsztől minden drágulni fog

Õsztől várhatóan drágul a kenyér, a hús és a tej is, az alapanyagok árának az emelkedését ugyanis nem tudják magukra vállalni a termelők.

Az idei év aszályos időjárása miatt jelentős mértékben emelkedik az alapanyagok ára, ezért a sütőipari termékek akár 30 százalékkal is drágulhatnak - mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A liszt, ami 72-75 forint volt júliusban, megközelítőleg 100 forintba kerül augusztus 1-jétől. Jelentős mértékű áremelést kell végrehajtanunk, amit sajnos tovább kell hárítanunk a vásárlóinkra, mert nem csak az alapanyagok ára nőtt meg, hanem nőttek a szállítási költségeink is - magyarázta az InfoRádiónak.

A sertés- és marhatenyésztők a kevesebb kukorica miatt szintén komoly kieséssel és növekvő költségekkel számolnak - közölte Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. Hozzátette: termelőnként eltérő, 15-20 százalékos költségemelés látszik egyelőre, de "még senki nem tudja, hogy a takarmányárak hol fognak megállni".

A tej ára is emelkedhet - válaszolta megkeresésünkre Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója, aki úgy véli: 15-20 százalékos áremelés van a levegőben. Lukács László szerint 5 százalékra kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×