eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Bajnaiék megmondják, hogyan lehet választást nyerni - lapszemle

A Haza és Haladás Alapítvány tanulmánya megmutatja, hogy a demokratikus ellenzék hogyan és mivel tudja megnyerni a következő választásokat - számol be a Népszabadság. A Magyar Nemzet szerint nagyságrendekkel elmarad az európai átlagtól a Magyarországon végrehajtott szervátültetések száma.

A Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Alapítvány tanulmánya a 106 új választókerület elemzése alapján megmutatja, hogy a demokratikus ellenzék hogyan és mivel tudja megnyerni a következő választásokat - számol be a Népszabadság. A mintegy százoldalas tanulmány szerint három megoldás van a szövetségi indulásra: közös vagy koordinált indulás, esetleg egy választási párt alakítása. A tanulmányt megállapítja, hogy az országosan egyenletesebb támogatottsági szerkezetű jelöltállítók, önálló pártok vagy szövetségek sikeresebben tudnak egyéni mandátumot szerezni; a győzelemhez pedig kiegyenlítettebb földrajzi szerkezetű támogatottság kell. Vagyis, nem elég a fővárosban vagy csak egy-egy régióban erős bázissal bírni, az ország minden területén relatív komoly támogatottsággal kell jelen lenni a kormányváltáshoz.

A lap egy másik cikkében arról ír, hogy a Vértesi Erőmű napokban bejelentett újabb pénzügyi problémái elsősorban az Európai Unióra vezethetők vissza. A Magyar Villamos Műveknél közölték: az engedély híján, a szénfillér címén beszedett összegeket nem utalják át a Vértesi Erőműnek. A tavalyi bevételi terv például 6,9 milliárd forint volt. Így az elmúlt másfél évben mára mintegy tízmilliárd forint, stílszerűen szólva ezermilliárd fillér halmozódott fel. Ez - az MVM közlése szerint - az MVM-tulajdonban lévő, de tőle szervezetileg független áramrendszer-irányító, a Mavir elkülönített számláján gyűlik.

A Magyar Nemzet szerint nagyságrendekkel elmarad az európai átlagtól a Magyarországon végrehajtott szervátültetések száma. Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke azt mondta, hogy az egyik gond az, hogy kevés műtétet hajtanak végre, a másik, hogy az ellátórendszer hibája miatt sokan fel sem kerülnek a várólistára. Kiemelte, hogy a háziorvosokra túl nagy teher hárul, és túl sok beteget látnak el egy műszakban, ráadásul sokszor sem a háziorvos, sem a szintén terhelt szakorvosok nem veszik észre, hogy betegük esetében megoldást jelenthetne a szervátültetés.

A MÁV Informatikánál lefolytatott nyomozás egyetlen gyanúsítottjával szemben sem emelt vádat a Fővárosi Főügyészség tényállási elem, illetve kétséget kizáróan bizonyítható bűncselekmény hiányában - írja a lap egy másik cikkében. A rendőrség korábban hűtlen kezelés, orgazdaság, valamint magánokirat-hamisítás meglapozott gyanúja miatt a társaság 14 volt vezető tisztségviselőjével szemben tett vádemelési javaslatot. A lap szerint az ügyészség határozata megjegyzi, hogy az önmagában indokolatlannak, pazarlónak ítélt vezetői döntések nem alkalmasak bűncselekmény megállapítására.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy megtalálták Sződy Ferencet, a Budapest Hurricanes amerikaifoci-csapat múlt héten eltűnt edzőjét. A sportembert csütörtök óta keresték. Szerda éjjel még küldött egy sms-t, amiben azt írta, hogy indul a Sziget Fesztiválra. Végül egy ausztriai amerikaifoci-klubtól azt az információt kapták, hogy az edző egy salzburgi kórházban fekszik. A férfi nem emlékszik az elmúlt napokra, így arra sem, hogyan került a Szigetről Salzburgba. Nagyon zavart állapotban került a kórházba, csak az elmúlt napokban tudta közölni, hogy kicsoda. Ugyanakkor az edző fizikailag épnek tűnik, semmilyen komoly külsérelmi nyom nincs rajta.

A Pénzcentrum.hu arról közöl cikket, hogy hatalmas a szakadék a panellakások és a társasházi téglalakások átlagos kínálati négyzetméterára között. Ma Budapesten egy négyzetméter fővárosi panellakást ugyanis majdnem feleannyiért tudunk megvásárolni, mint téglából épültet. Magyarország lakosságának jelentős része, nagyjából egyötöde él lakótelepi lakásban. A lakásállomány tekintetében is hasonló a kép. A megközelítőleg 4 milliós hazai állománynak mintegy 20 százaléka, nagyjából 800 ezer lakás lakótelepi lakás, melynek legnagyobb része, mintegy 80 százaléka a 70-80-as években épült, túlnyomórészt házgyári technológiával, előre gyártott panelelemekből.

A Portfolio.hu arról ír, hogy szokatlanul nagy a nyugalom a forintpiacon. Miközben a nemzetközi piacokon van mozgás a nyári uborkaszezon alatt is, a forint lényegében 48 órája érdemben nem mozdult a 279-es szintről az euróval szemben. A svájci frankkal szembeni jegyzések szintén szokatlan stabilitást mutatnak 232-232,5 körül a bankközi piacon. A dollár erősödése és a forint stabilitása miatt a dollár/forint jegyzések a tegnap reggeli 225-ről 227 körülig emelkedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×