eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szerdától mindkét Diákhitel igényelhető

Az idei tanévtől az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók a "Diákhitel1" mellett a kötött felhasználású "Diákhitel2"-t is felvehetik, amely kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel - közölte a Diákhitel Központ Zrt. egyben bejelentve, hogy szerdától mindkét konstrukció igényelhető.

A közlemény szerint az első hiteligénylési periódus augusztus 15-től szeptember 17-ig tart.

A "Diákhitel2" kamatlába 2012. október 15-étől évi 2 százalék, a piaci kamat 2 százalék feletti részét az állam kamattámogatás formájában állja a diákok helyett. A hallgató itt legfeljebb akkora összeget vehet fel, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy a főiskolának utalja, így biztosítva, hogy kizárólag a képzés díja egyenlíthető ki belőle.

A "Diákhitel2" kötelező törlesztési hányada - a hallgatói jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló tartozás függvényében - egymillió forint alatti tartozásnál 4, egy és kétmillió forint között 5, kettő és hárommillió forint között hét, három és négymillió között 9, míg négymillió forint felett 11 százalék.

A szabad felhasználású Diákhitellel kapcsolatban fontos változás, hogy azok a hallgatók, akik 2012. augusztus 15-ét követően kötik meg hitelszerződésüket, havonta maximum 50 ezer forint összegű kölcsönt igényelhetnek - hívja fel a figyelmet a Diákhitel Központ. A korábban kötött kölcsönszerződéseknél ez a maximum csak a költségtérítéses képzésben tanulóknak érhető el, az államilag finanszírozott hallgatók továbbra is maximum havi 40 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A köztes felvehető összegek változatlanok, továbbra is havonta 15, 21, 25, 30, 40 ezer forint igényelhető.

A "Diákhitel2" bevezetésével "várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom gördülékeny kiszolgálása érdekében" új ügyfélszolgálatot nyit a Diákhitel Központ a KÖKI Terminálban - olvasható a közleményben. Az idei tanévre vonatkozó hiteligényléseket ugyanakkor kizárólag a Diákhitel elektronikus ügyintézési felületén, a www.diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül lehet lebonyolítani.

A szükséges nyomtatványokat is az utóbbi oldalon lehet kitölteni, amelyet kinyomtatva, aláírva, a Diákhitel Központtal partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy felsőoktatási intézményekben kell leadni - tájékoztat a központ.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×