Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem jelentkeztek a magyarok elrablói - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szíriában eddig nem jelentkeztek a három magyar elrablói. Négy tömegközlekedés-fejlesztési nagy projekt tervezését készíti el a főváros. Szeptember 17-ig igényelhetőek a diákhitelek.

Eddig semmilyen követelést nem fogalmaztak meg azok a fegyveresek, akik hétfőn este hat embert - köztük három magyart - raboltak el Szíriában. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója arról tájékoztatta a Miniszterelnökséget, hogy a támadás Damaszkusz külvárosában történt. Hajdu János hozzátette: a három középkorú magyar férfi korábban rendőrtiszt volt, mindhárman kutyakiképzéssel foglalkoztak, de azt nem tudni, hogy miért tartózkodtak Szíriában. A Külügyminisztérium azt kérte: senki ne utazzon Szíriába, aki pedig esetleg még ott tartózkodik, az haladéktalanul hagyja el az országot.

Postázzák a kormányfő levelét


Már postázzák a miniszterelnök tájékoztató levelét a munkahelyvédelmi akcióról. A küldeményt szeptember elejéig minden nagykorú állampolgár megkapja. Orbán Viktor miniszterelnök július elején jelentette be, hogy a kormány 10 pontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdet.

Csökkent a költségvetés devizaadóssága

Mintegy 360 milliárd forintnak megfelelő összeggel, 8.574 milliárd forintra csökkent júliusban a költségvetés devizaadóssága - derül ki az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adataiból. A kimutatás szerint az év első 7 hónapjában a devizaadósság 1.596 milliárd forinttal csökkent, amiben szerepe volt a forint erősödésének is. A forintadósság ugyanakkor 1.166 milliárd forinttal, 11.528 milliárdra nőtt júliusban az állampapír kibocsátás hatására.

Felhasználhatják a maradványpénzt

Csaknem 36 milliárd forint maradványpénz felhasználását engedélyezte négy minisztériumnál, illetve az Országgyűlésnél a kormány. A rendelkezés szerint az érintettek 2013. június 30-ig változatlan célra fordíthatják a tavalyi kötelezettségvállalással terhelt, de az idén június 30-ig fel nem használt összegeket.

Segítség a távoli munkavállaláshoz


Lakhatási támogatásban részesülhetnek az állandó lakóhelyüktől legalább 100 kilométerre munkaviszonyt létesítők. A támogatás mértéke legfeljebb a mindenkori minimálbér lehet, amit 18 hónapon át folyósítanának.

Segítség a politikai elítélteknek

Visszamenőleges életjáradék-emelést kapnak január elsejéig a rendszerváltás előtt politikai okokból halálra ítéltek. A kabinet rendelete csütörtökön lép hatályba. Az emeléssel a járadék alapösszege a tavalyi 76 ezer forintról 82 ezer forintra nő.

Tarlós: A Városházának csak a gondnoki szerep marad

Négy tömegközlekedés-fejlesztési projekt tervezését készíti el a főváros, ezekhez 2014-től mintegy 800 milliárd forint uniós forrást lehet igénybe venni - mondta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós István hozzátette: 2020-ra a projektek közül néhány meg is valósulhat. A városvezető az oktatás átalakításáról közölte: azzal, hogy elveszik a fővárostól a gimnáziumokat, a Városházának gyakorlatilag csak gondnoki szerep maradt. Tarlós István a BKV finanszírozásról azt mondta: a főváros komoly erőfeszítéseket tett a vállalat megmentéséért, de ez még nem oldotta meg a helyzetet, így pár év múlva újra csőd közeli helyzetbe kerülhet.

Igényelhető a diákhitel

Szeptember 17-éig igényelhetőek a diákhitelek - közölte a Diákhitel Központ Zrt. kommunikációs igazgatója. Imre Zita az InfoRádiónak elmondta: az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók számára biztosított, szabad felhasználású Diákhitel1 mellett az idei tanévtől elérhető a Diákhitel-2 is, amely kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel.

Hiányosságok az OZORA-n


Több szakmai hiányosságot állapított meg az OZORA fesztivál miatt indult vizsgálat - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi László elmondta: a szükséges intézkedéseket az új megyei rendőri vezetéssel közösen teszi meg az ORFK.