Újabb három magyart raboltak el Szíriában - a nap hírei

Infostart
2012. augusztus 14. 21:07
Három magyar állampolgárt, köztük két volt rendőrt raboltak el hétfő este Szíriában. Több rendőrfőkapitány és bűnügyi igazgató leváltását jelentette be az átszervezésért felelős miniszteri biztos. A szabolcsi almás máktorta lett az idén Magyarország tortája.

Újabb három magyar állampolgárt raboltak el hétfő este Szíriában. Ketten korábban rendőrtisztek voltak, harmadik társuk civil; Magyarországon mindhárman kutyakiképzéssel foglalkoztak. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója elmondta: Damaszkusz külvárosában hat embert raboltak el, köztük a három magyart, akikről egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért tartózkodtak Szíriában. Hajdu János hozzátette: a fegyveresek eddig semmilyen követelést nem fogalmaztak meg, és sem a hozzátartozókkal, sem a TEK-kel, sem pedig Magyarország szíriai külképviseletével nem vették fel a kapcsolatot. Emlékeztetett arra, hogy egy másik, áprilisban történt szíriai emberrablási ügyben is felderítést folytat a TEK.

Számos rendőri vezető felmentését, illetve kinevezését jelentette be Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos. A belügyminiszter a hónap végével, indoklás nélkül visszavonta a Fejér, a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Somogy megyei rendőrfőkapitány megbízatását. Az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatójának, valamint a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ igazgatójának vezetői megbízását. Papp Károly miniszteri biztos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a leváltások, illetve kinevezések a rendőrség korábban bejelentett átszervezésének részét képezik, így nincsenek összefüggésben a közelmúltban kirobbant rendőrségi korrupciós botránnyal, valamint az ozorai fesztiválon történt visszaélésekkel.

Magyarországon nincs jogszabályban elfogadott közlekedéspolitikai koncepció és stratégia, amely rögzítené az állami feladatokat, a szükséges forrásokat - állapította meg az Állami Számvevőszék. A 2006 és 2011 közötti időszakról készült jelentés szerint országos szinten kismértékben javult a közutak állapota, de lényeges változás nem történt. A megállapítás szerint 2008 és 2011 között az állami támogatás összege nem volt megfelelően megalapozott, és a rendszer csak a MÁV hitelállományának növekedése, az eseti és utólagos állami beavatkozás mellett tudta biztosítani a vasút működtetését. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszában azt hangsúlyozta: már megkezdődött az évtizedes hiányosságok felszámolása.

Kudarcnak tartja a nemzeti konzultációt az MSZP. Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője közleményében azt írta: a legújabb kérdőívet mindössze a megkérdezettek 8 százaléka küldte vissza, ami - szerinte - az érdeklődés hiányát mutatja. A szocialista politikus úgy véli: a kormány feleslegesen költött 850 millió forintot a konzultációra. Török Zsolt arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy újabb levelek helyett inkább tegyen a munkahelyvédelemért.

A jelenlegi 30 helyett legalább 50 százalékos eredményt kellene elérniük a diákoknak az emelt szintű érettségi vizsgán ahhoz, hogy többletpontot kapjanak - derül ki egy kormányrendelet tervezetéből. A felsőoktatási törvény végrehajtásához szükséges rendelkezésekről szóló új kormányrendeletet a tervek szerint először a 2013. évi keresztféléves felvételi eljárásban alkalmaznák. A rendelet azon pontja ugyanakkor nem változna, amely szerint emelt szintű érettségi vizsgatárgyanként 50 többletpontot lehet szerezni.

Elfogadta a hallgatói hitelrendszerre vonatkozó rendelet módosítását a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A módosítás lényege, hogy a Diákhitel Központ - például a gyesen lévőknél - a Magyar Államkincstár egységes szociális nyilvántartási rendszerében ellenőrizheti az ügyfél jogosultságát, így külön igazolást nem kell beszerezni.

A Seres-gyilkosság elkövetésével gyanúsít egy magyar állampolgárt a rendőrség. Seres Zoltán vállalkozót és az autójában mellette ülő olasz férfit 1999. április 12-én lőtték le Tahitótfalun. A Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében megerősítette a Hír TV információját, amely szerint a bűncselekménnyel összefüggésben felbujtóként meggyanúsították Portik Tamást is, akit korábban az Aranykéz utcai merénylettel és a Prisztás-gyilkossággal összefüggésben is felbujtással gyanúsítottak.

A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, az egressel készített cukormentes almatortát Magyarország cukormentes tortájának választották. A győztes tortát augusztus 19-én és 20-án bárki megkóstolhatja a budai rakparton, a Magyar ízek utcájában, 20-án pedig az ország több mint 150 cukrászdájában.

Romániában 10 nappal lerövidítette a határidőt az alkotmánybíróság a Traian Basescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében. A határozat szerint a kormánynak augusztus 21-ig kell elküldenie a választói névjegyzéket a testülethez. Múlt héten a kormány jelezte: az alkotmánybíróság kérésének megfelelően nem módosítja a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás megszervezésekor használt választói névjegyzéket.