eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla

A kormányfő változatlanul ellenzi a tandíjat - a nap hírei

A diákhitel szerepének növekedésére számít a felsőoktatásban a kormányfő. Drágulnak szerdán az üzemanyagok. Összesen 371 ezren látogattak el a 20. Sziget Fesztiválra

Néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét a miniszterelnök, hogy minden diák maga tudja állni tanulmányai költségeit. Orbán Viktor a Policity.hu-n megjelent interjújában megismételte: ellenzi a tandíjat. Hozzátette: a cél egy olyan felsőoktatási rendszer létrehozása, ahol minden, a követelményeket teljesítő diák képes finanszírozni tanulmányait, úgy, hogy az nem jelent vállalhatatlan megterhelést. A kormányfő hangsúlyozta: minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Orbán Viktor az interjúban szól arról is, hogy külön kiadványban foglalja össze az elszámoltatási kormánybiztos eddigi tevékenységét a kabinet. Közben a Jobbik a felsőoktatásra vonatkozó elképzelésekről azt közölte, hogy azzal csak a tehetős családok gyermekei járnának jól.

Drágulnak az üzemanyagok

Drágulnak szerdán az üzemanyagok - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban azt mondta: a benzin ára literenként öt, a gázolajé három forinttal nő. A drágulás után a 95-ös benzin átlagos literenkénti ára 429, a gázolajé 431 forint lesz. A Portfolio.hu emlékeztetett arra, hogy bár erősödött a forint árfolyama, de emelkedett az üzemanyagok nemzetközi jegyzésára is.

Új kamattámogatási program

Elindult az új kamattámogatási program, amely a korábbival ellentétben új és használt lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. A konstrukciót a többi között az FHB, és az OTP kínálja, de hamarosan további hitelintézetek csatlakozhatnak a programhoz. A Portfolio.hu portál összeállítása szerint a két kamattámogatási rendszer közötti különbségek közül a legfontosabb, hogy a korábbi a hitel futamidejének első 20 évében járt kizárólag új lakásokra, az új kamattámogatás viszont csak a hitel futamidejének első öt évében nyújtható, de új és használt lakások megvételére egyaránt. Emellett az új rendszer az életkorra és a gyermekek számára vonatkozóan nem tartalmaz megkötéseket szemben a régivel, bizonyos esetekben pedig a korábban már 90 napon túli késedelembe esett jelzáloghitelesek, valamint az ő lakásaikat megvásárlók is élhetnek vele.

Akar-e nemzeti légitársaságot a kormány?

Az MSZP tudni szeretné, hogy akar-e nemzeti légitársaságot a kormány. A szocialista Kovács Tibor elmondta: a parlament gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezik, hogy választ kapjanak erre a kérdésre, és arra is, hogy az állam milyen feltételekkel akarja hasznosítani vagy értékesíteni azokat a repülési jogokat, amelyek a Malév csődjével váltak kihasználatlanná. Az ellenzéki politikus szerint a repülési jogok kiosztásával esélytelenné válna egy új nemzeti légitársaság létrehozása.

Vége az aratásnak

Befejeződött az idei aratás, az előzetesen várt négy millió tonna őszi búza már a magtárakban van. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta: a termés minősége jó, illetve kiváló. Czerván György arról is beszélt, hogy az éves belföldi felhasználást jelentősen meghaladó mennyiség termett, így több mint 1 millió tonna juthat exportra.

Nem jó a fordított áfa a sertéságazatnak

Ellenzi a fordított áfa fizetés bevezetését az élő sertés kereskedelmében a Magyar Sertéstartók Szövetsége. A szervezet a vidékfejlesztési tárcához küldött levelében úgy véli: a gabonakereskedelemben alkalmazott gyakorlat átültetése a magyar sertésállomány drasztikus csökkenését jelentheti.

Semjén Zsolttal tárgyalt az MKP elnöke

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint csak széleskörű összefogással kerülhető el a Selye János Egyetem Pozsony által tervezett leminősítése. Berényi József azután beszélt erről, hogy Budapesten egyeztetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Tóth Jánossal, az intézmény rektorával az egyetlen felvidéki magyar egyetem megmentésének lehetőségeiről. A 2004-től működő révkomáromi Selye János egyetem főiskolává leminősítését Dusan Caplovic szlovák oktatásügyi miniszter indítványozta júniusban az akkreditációs bizottság ajánlására hivatkozva. A jóváhagyásról várhatóan néhány héten belül dönthet a pozsonyi törvényhozás.

Véget ért a Sziget Fesztivál

Összesen 371 ezren látogattak el a 20. Sziget Fesztiválra; Gerendai Károly főszervező az InfoRádióban azt mondta: a látogatószám valamivel elmarad a tavalyitól, de a költségmegtakarításoknak köszönhetően ebben az évben nyereséges lehet a fesztivál. Gerendai Károly arról is beszélt, hogy valamivel kevesebb hetijegy fogyott, ezek jelentős részét külföldiek vásárolták meg, míg a napijegyekből a magyar látogatók vettek többet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tavalyihoz képest több mint negyedével csökkent a bejelentett bűncselekmények száma az idei Sziget fesztiválon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×