A kormányfő változatlanul ellenzi a tandíjat - a nap hírei

Infostart
2012. augusztus 13. 21:05
A diákhitel szerepének növekedésére számít a felsőoktatásban a kormányfő. Drágulnak szerdán az üzemanyagok. Összesen 371 ezren látogattak el a 20. Sziget Fesztiválra

Néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét a miniszterelnök, hogy minden diák maga tudja állni tanulmányai költségeit. Orbán Viktor a Policity.hu-n megjelent interjújában megismételte: ellenzi a tandíjat. Hozzátette: a cél egy olyan felsőoktatási rendszer létrehozása, ahol minden, a követelményeket teljesítő diák képes finanszírozni tanulmányait, úgy, hogy az nem jelent vállalhatatlan megterhelést. A kormányfő hangsúlyozta: minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Orbán Viktor az interjúban szól arról is, hogy külön kiadványban foglalja össze az elszámoltatási kormánybiztos eddigi tevékenységét a kabinet. Közben a Jobbik a felsőoktatásra vonatkozó elképzelésekről azt közölte, hogy azzal csak a tehetős családok gyermekei járnának jól.

Drágulnak az üzemanyagok

Drágulnak szerdán az üzemanyagok - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban azt mondta: a benzin ára literenként öt, a gázolajé három forinttal nő. A drágulás után a 95-ös benzin átlagos literenkénti ára 429, a gázolajé 431 forint lesz. A Portfolio.hu emlékeztetett arra, hogy bár erősödött a forint árfolyama, de emelkedett az üzemanyagok nemzetközi jegyzésára is.

Új kamattámogatási program

Elindult az új kamattámogatási program, amely a korábbival ellentétben új és használt lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. A konstrukciót a többi között az FHB, és az OTP kínálja, de hamarosan további hitelintézetek csatlakozhatnak a programhoz. A Portfolio.hu portál összeállítása szerint a két kamattámogatási rendszer közötti különbségek közül a legfontosabb, hogy a korábbi a hitel futamidejének első 20 évében járt kizárólag új lakásokra, az új kamattámogatás viszont csak a hitel futamidejének első öt évében nyújtható, de új és használt lakások megvételére egyaránt. Emellett az új rendszer az életkorra és a gyermekek számára vonatkozóan nem tartalmaz megkötéseket szemben a régivel, bizonyos esetekben pedig a korábban már 90 napon túli késedelembe esett jelzáloghitelesek, valamint az ő lakásaikat megvásárlók is élhetnek vele.

Akar-e nemzeti légitársaságot a kormány?

Az MSZP tudni szeretné, hogy akar-e nemzeti légitársaságot a kormány. A szocialista Kovács Tibor elmondta: a parlament gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezik, hogy választ kapjanak erre a kérdésre, és arra is, hogy az állam milyen feltételekkel akarja hasznosítani vagy értékesíteni azokat a repülési jogokat, amelyek a Malév csődjével váltak kihasználatlanná. Az ellenzéki politikus szerint a repülési jogok kiosztásával esélytelenné válna egy új nemzeti légitársaság létrehozása.

Vége az aratásnak

Befejeződött az idei aratás, az előzetesen várt négy millió tonna őszi búza már a magtárakban van. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta: a termés minősége jó, illetve kiváló. Czerván György arról is beszélt, hogy az éves belföldi felhasználást jelentősen meghaladó mennyiség termett, így több mint 1 millió tonna juthat exportra.

Nem jó a fordított áfa a sertéságazatnak

Ellenzi a fordított áfa fizetés bevezetését az élő sertés kereskedelmében a Magyar Sertéstartók Szövetsége. A szervezet a vidékfejlesztési tárcához küldött levelében úgy véli: a gabonakereskedelemben alkalmazott gyakorlat átültetése a magyar sertésállomány drasztikus csökkenését jelentheti.

Semjén Zsolttal tárgyalt az MKP elnöke

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint csak széleskörű összefogással kerülhető el a Selye János Egyetem Pozsony által tervezett leminősítése. Berényi József azután beszélt erről, hogy Budapesten egyeztetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Tóth Jánossal, az intézmény rektorával az egyetlen felvidéki magyar egyetem megmentésének lehetőségeiről. A 2004-től működő révkomáromi Selye János egyetem főiskolává leminősítését Dusan Caplovic szlovák oktatásügyi miniszter indítványozta júniusban az akkreditációs bizottság ajánlására hivatkozva. A jóváhagyásról várhatóan néhány héten belül dönthet a pozsonyi törvényhozás.

Véget ért a Sziget Fesztivál

Összesen 371 ezren látogattak el a 20. Sziget Fesztiválra; Gerendai Károly főszervező az InfoRádióban azt mondta: a látogatószám valamivel elmarad a tavalyitól, de a költségmegtakarításoknak köszönhetően ebben az évben nyereséges lehet a fesztivál. Gerendai Károly arról is beszélt, hogy valamivel kevesebb hetijegy fogyott, ezek jelentős részét külföldiek vásárolták meg, míg a napijegyekből a magyar látogatók vettek többet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tavalyihoz képest több mint negyedével csökkent a bejelentett bűncselekmények száma az idei Sziget fesztiválon.