Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Véget ért a 30. nyári olimpia - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Véget értek a 30. nyári olimpia versenyei Londonban, a magyar csapat a 9. helyen zárt az éremtáblázaton. Az Alkotmánybírósághoz fordult az egyházügyi törvény egyes rendelkezései miatt az alapvető jogok biztosa. Újabb 16 embert állított elő a rendőrség az ozorai fesztiválon kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt.

Véget értek a 30. nyári olimpia versenyei Londonban. A magyar csapat összesen 8 arany, négy ezüst és 5 bronzérmet szerzett, ezzel a 9. helyen zárt az éremtáblázaton. Az utolsó napon a magyar férfi kézilabda-válogatott a negyedik helyen végzett, miután a bronzmérkőzésen 33-26-ra kikapott a horvát csapattól. A címvédő magyar férfi vízilabdacsapat az 5. lett, mert a helyosztón 14-8 arányban legyőzték a spanyolokat. A női öttusában Tóth Adrienn a 20., Kovács Sarolta a 33. helyen végzett. A férfi maraton-futásban Kovács Tamás, a verseny egyetlen magyar résztvevője 72. lett. A magyar olimpiai csapat sikeréhez Orbán Viktor kormányfő levélben gratulált.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az egyházügyi törvény egyes rendelkezései miatt az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté szerint a jogszabály több ponton ellentétes a hatalommegosztás elvével, a tisztességes eljáráshoz való joggal, valamint a jogorvoslathoz való joggal. Az ombudsman úgy véli: alaptörvény-ellenes az a rendelkezés, amely az Országgyűlés egyedi és megfellebbezhetetlen döntésétől teszi függővé az egyházi státusz megadását. Emellett hiányosságként említette, hogy a január elsején életbe lépett törvény szerint nem kell indoklást fűzni az elutasító döntéshez, amely ellen jelenleg jogorvoslattal sem lehet élni.

Iránban befejezték a mentést szombati földrengések után. A Richter skálán mért 6,3 illetve 6,4 tizedes erejű földmozgásnak mintegy 250 halálos áldozata és több mint 2 ezer sérültje van. A jelentések szerint az egymást alig 10 perccel követő két földrengés 12 falut rombolt le, további száz településen komoly károk keletkeztek. Közben Kínában is nagy erejű, 6,3 erősségű földrengés volt Tibet és Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület határán, kevéssé lakott területen. Áldozatokról nem érkeztek hírek.

A napokban történt ázsiai természeti csapások áldozatairól is megemlékezett vasárnapi miséjén XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő megemlítette az iráni földrengést, a Fülöp-szigeteki árvizeket és a kínai tájfunt. A Fülöp-szigeteken az áradásokban 86-an vesztették életüket és 760 ezren hajléktalanná váltak. Kína keleti partvidékén egy tájfun okozott óriási károkat.

Az olasz gazdasági miniszter szerint az országnak továbbra sem lesz szüksége európai mentőcsomagra. Vittorio Grilli a La Repubblica lapnak azt mondta: az Európai Központi Bank intézkedései elegendőek az euróövezeti szuverén kötvénypiaci problémák enyhítésére. Azt is hangsúlyozta: jövőre Róma strukturális egyensúlyt érhet el a költségvetésben.

Támogatja az Európai Központi Bank szuverén kötvényvásárlási tervét az OECD főtitkára. Angel Gurria egy német lapinterjúban azt mondta: egyetért Mario Draghi EKB-elnök tervével, amely enyhítheti az euróövezeti válságot. Azt hangsúlyozta: a javaslatban nem lát inflációs veszélyt. Hozzátette ugyanakkor, hogy az EKB támogatására igényt tartó országoknak végig kell vinniük a pénzügyi rendszer átalakítását célzó reformfolyamatot.

Alaptalannak nevezte a Sínai-félszigeten állomásozó ENSZ erők elleni támadásokról szóló híreket a kontingens szóvivője. Kathleen Riley azt mondta: valóban volt a körzetben lövöldözés, de az nem az erőik ellen irányult. A félsziget északi részén található az az ENSZ-tábor, amelyben 12 ország katonái között magyarok is őrködnek az 1979-es izraeli-egyiptomi béke betartásán. Az elmúlt napokban több fegyveres incidens történt a Sínai-félszigeten.

A szaúd-arábiai Dzsiddában elhalasztották találkozójukat az Arab Liga külügyminiszterei. A tárcavezetők egyebek mellett a szíriai helyzetet vitatták volna meg, és megválasztották volna Kofi Annan szíriai különmegbízott utódát. Nem hivatalos források szerint az ülést a szaúd-arábiai külügyminiszter betegsége miatt halasztották el.

Új óceánvédelmi ENSZ-programot jelentett be a világszervezet főtitkára. Ban Ki Mun az ENSZ tengerjogi egyezménye aláírásának 30. évfordulója alkalmából Jeszouban szervezett konferencián hozzátette: a kezdeményezés célja megvédeni az óceánokat a szennyeződéstől, a túlhalászattól és a vízszintemelkedéstől.

Újabb 16 embert állított elő a rendőrség az ozorai fesztiválon kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt. További egy embert idegenrendészeti őrizetbe vettek, a korábbi razzián őrizetbe vett négy külföldi állampolgár előzetes letartóztatásba került. Az eddigi adatok szerint a fesztiválon egy külön drogutca volt. A rendőrségi razzia után az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a sárbogárdi rendőrkapitány megbízatását, és vizsgálatot rendelt el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.