Az élsportra koncentrál a sportfejlesztési koncepció - a nap hírei

Infostart
2012. augusztus 10. 21:04
A bronzéremért játszhat a magyar kézilabda válogatott a londoni olimpián. Nyolc évre szóló sportfejlesztési tervet mutatott be a Magyar Olimpiai Bizottság. Kiemelt nyugdíjat kapna a hivatali ideje alatt elhunyt kormányfő özvegye a fideszes Lázár János törvényjavaslata szerint.

A bronzéremért játszhat a magyar kézilabda válogatott a londoni olimpián, mivel az elődöntőben 27-26-ra kikapott a svéd csapattól. A férfi vízipólósok az 5. helyért játszhatnak, miután 10-9-re legyőzték Ausztrália csapatát. Hatos Gábor 3-0-ra kikapott üzbég ellenfelétől a szabadfogású birkózás 74 kg-os súlycsoportjában a bronzéremért vívott küzdelemben. A férfi 10 kilométeres hosszútávúszásban Gercsák Csaba a 18. helyen végzett.

Nyolc éves sportfejlesztési terv

Az élsportra fókuszálva 11 sportágat kezel kiemelten, de a sport egész területét átfogja az a sportfejlesztési koncepció, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság mutatott be a londoni olimpián. Borkai Zsolt, a MOB elnöke azt mondta: reményei szerint nagyon rövid időn belül döntenek arról, hogy a kormány mikor és milyen módon finanszírozza a 8 évre szóló tervet, amelyet Szabó Bence sportigazgató és csapata készített. Borkai Zsolt hozzátette: az olimpiai sportágak zászlóshajók ugyan, de a tervezet érinti a nem olimpiai sportágakat, a fogyatékkal élők sportját, valamint a szabadidős- és a diáksportot is.

Kiemelt nyugdíjat javasol Lázár János


Kiemelt nyugdíjat kapna a hivatali ideje alatt elhunyt kormányfő özvegye a fideszes Lázár János törvényjavaslata szerint. A jogszabály gondoskodna arról, hogy a miniszterelnök halála után a havi kormányfői illetményt - ami jelenleg nagyjából másfélmillió forint - az elhunyt nyugdíjaként vegyék figyelembe a hozzátartozói nyugellátás meghatározásakor. A szabályozás kiterjesztené a jogosultságot a rendszerváltozás utáni kormányfők özvegyeire is, így érintené Antall Józsefnét, az első szabadon választott kormány 1993 decemberében elhunyt miniszterelnökének özvegyét.

Tájékoztatást kér az MSZP a rendőrségi átalakításról


Az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának az összehívását kezdeményezi az MSZP. A párt szerint tájékoztatni kell a parlamenti képviselőket a rendőrséget érintő átalakításokról. A javaslatot kormánypárti képviselők is támogatják, így a testületeket augusztus második felében hívhatják össze. Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő úgy értékelte, hogy a kormány több kárt okoz a kapkodó átszervezésekkel, mint amennyi hasznot hoz a korrupció visszaszorításával.

Megnyílt a mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár


Az értékteremtés egyik legfontosabb elemének nevezte az agráriumot a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Feldman Zsolt a Baranya megyei Szentlőrincen, az ország negyedik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárának megnyitóján arról beszélt, hogy a szektor éves szinten mintegy 1,3 millió euró közvetlen támogatást kap, és Magyarország tavaly 2 ezermilliárd forintos értékben adott el mezőgazdasági termékeket külföldi piacokon.

Befejezik a lágymányosi tudáspark építését


Gyorsított meghívásos közbeszerzést tett közzé a lágymányosi tudásparkban, a Magyar tudósok körútján álló szerkezetkész épületének kulcsrakész befejezésére az MTA Természettudományi Kutatóközpont. A munka nettó 3,7 milliárd forint, a projektet a jövő év végéig be kell fejezni. Jelentkezni augusztus 22-ig lehet, az érintetteket szeptember 11-ig értesíti az ajánlatkérő.

A cél a kiegyensúlyozott gazdálkodás


Fokozatosan terjeszti ki a felsőoktatás, az egészségügy és a kultúra területén működő költségvetési felügyeletet a kormány. A tevékenység célja a közpénzfelhasználás hatékonyságának, szabályszerűségének és átláthatóságának javítása, valamint a tartósan kiegyensúlyozott gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az MVM-ügyben

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az MVM-ügyben Kocsis István, a cég korábbi vezérigazgatója és 5 társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az ügyészség szerint a vádlottak összesen több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Villamos Műveknek, illetve a cégcsoportba tartozó Paksi Atomerőműnek.

Szlovákiában módosították a nyugdíjbiztosításról szóló törvényt


Szlovákiában jóváhagyta a nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosítását a pozsonyi törvényhozás. Ez szeptembertől 5 hónapig ideiglenesen lehetővé teszi a kilépést a magánnyugdíjpénztárakból, valamint a bruttó bér eddigi 9 százalékáról 4-re csökkenti a járulékok arányát. Az ellenzék támadta a módosítást.

Marad a román választói névjegyzék


Romániában nem változtat a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás megszervezésekor használt választói névjegyzéken a kormány. Az illetékes miniszter közölte: a választói névjegyzéket változatlan formában adják át az alkotmánybíróságnak, de a hatóságoknak kötelességük a korrekt adatszolgáltatás. A román alkotmánybíróság az augusztus 31-ig adott időt a dokumentum átadására.