ÁSZ: nem volt hatékony a vidékfejlesztési források felhasználása

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 9. 11:35
Nem használták fel az elvárható hatékonysággal az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 2007-2011 között, a vidéki életminőség javítására, a vidéki gazdaság diverzifikálására, valamint a helyi közösségek megerősítésére rendelkezésre álló 270,2 milliárd forint forrást - jelentette ki Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elvégzett vizsgálat eredményeit ismertetve kiemelte: a forráslekötés, azaz a kötelezettség-vállalás mértéke 60 százalék körüli volt 2011 végén, míg a kifizetések aránya alig haladta meg a 20 százalékot. Így a vidéki térségekben nem nőtt az egy főre jutó GDP, a munkanélküliség nem csökkent, illetve sem az aktivitási, sem a foglalkoztatási rátában nem történt pozitív elmozdulás, a befejezett projektek alacsony száma miatt.

Ezért az ÁSZ felhívta a vidékfejlesztési miniszter figyelmét az ÚMVP eredményességét és hatékonyságát mérő mutatók felülvizsgálatára, valamint a támogatási rendszer működési mechanizmusának felgyorsítására - tette hozzá az ÁSZ alelnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Warvasovszky Tihamér
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást