Már temetésre sincs pénzünk - lapszemle

Infostart
2012. augusztus 7. 07:40
Nem csökkenti a korhatárt a választási eljárásról szóló törvényben a Fidesz - írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint átalakulóban van a kegyeleti kultúra.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy nem csökkenti a korhatárt a választási eljárásról szóló törvényben a Fidesz, és az is kizártnak tekinthető, hogy az előzetesen feliratkozó, de a választástól távol maradó polgárokat eltiltsák a következő voksolástól. Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt szakpolitikusa a lapnak úgy nyilatkozott: elképzelhetőnek tartja, hogy azok, akik a feliratkozás lezárása után, de még a választások előtt válnak nagykorúvá, részt vegyenek az előzetes regisztrációban.

A lap egy másik cikkében arról ír, hogy az ózdi kórházban is béremelést szeretnének. A legtöbb egészségügyi intézménybe már megérkezett a dolgozóknak járó béremelés fedezete, vannak azonban olyan kórházak, mint az ózdi is, amelyeknek minden alkalmazottja kimaradt a többletjuttatásból. Az ózdi kórház dolgozói azért maradtak ki a béremelésből, mert az intézmény állami tulajdonban van ugyan, de működtetését nem az állam, hanem egy magáncég végzi.

A Népszabadság szerint átalakulóban van a kegyeleti kultúra, miután a pénztelenség felülírja a temetkezési szokásokat. Ráadásul tíz családból átlagosan kettő már nem temetteti el, hanem urnában hazaviszi szerettei hamvait. A lap által megkérdezett egyik temetkezési vállalkozó ugyanakkor azt tapasztalta: gyakran előfordul, hogy néhány nappal később a családtagok kiviszik az urnát a temetőbe, és maguk földelik el a családi sírba. A lap úgy értesült, hogy részben emiatt ősztől módosítják a temetkezési törvényt, hogy a hamvak sorsa jobban követhető legyen.

A lap egy másik cikkéből kiderül, hogy élő közvetítésben követhette a New York-i Time Square-en összegyűlt tömeg a Curiosity, azaz Kíváncsiság nevű, csaknem egy tonnás marsjáró landolását tegnap, magyar idő szerint reggel 7 óra 19 perckor. A szerkezet legalább két évig kutat majd a vörös bolygón.

Az Index beszámol arról, hogy tegnap megdőlt a budapesti melegrekord. Hétfőn a fővárosban 37,7°-ot mértek - ez az augusztusi átlagnál jóval magasabb, 8-9 fokkal haladja meg a megszokottat. Budapesten ezen a napon mostanáig 1939-ben volt a legmelegebb, akkor 35,8 fok volt. Az országos melegrekord viszont nem dőlt meg. Pakson volt a legmelegebb 39,5°-kal, de ez elmarad az 1905-ben Orosházán mért 40,2°-tól.

Az internetes portál egy másik cikkéből kiderül, hogy forgalomszámlálásra, adatok kielemzésére, valamint a dugódíj hatásainak modellezésére szerződött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a COWI Magyarország vezette konzorciummal nettó 37,9 millió forintos értékben. A dán alapítású nemzetközi tervezőcégnek Budapest 22 forgalmas pontján kell az autósok kikérdezésével a forgalmat felmérnie, illetve 38 csomópontban és 8 keresztmetszetben forgalmat számlálnia. Emellett az összes villamos-, és metróvonalon, illetve két forgalmasabb HÉV-vonalon is teljes körű utasszámlálást kell végeznie.

A Napi Gazdaság szerint Orbán Viktor miniszterelnök közbenjárását kérte nyílt levelében a Panel Érdekképviseleti Egyesület, hogy a panelprogramban több mint két éve benyújtott pályázatok kapjanak végre támogatást az új Széchenyi-terv zöld beruházási rendszer panel alprogramjának keretében. A szervezet a lap beszámolója szerint 15.700 pályázó panel-lakótelepi lakástulajdonost képviselve fordult a kormányfőhöz, miután a támogatási döntésre 2010 óta várakoznak a lakóközösségek.

A Portfolio.hu az Index birtokába jutott megvalósíthatósági tanulmányra hivatkozva azt írja: az okostelefonokban és az internet-szolgáltatásban bízik, és akár a piac negyedét is bekebelezheti az állami mobilcég. Túl sok sarokszámot azonban továbbra sem ismerünk a negyedik mobilszolgáltató terveivel kapcsolatban, így a szektor szereplői és a közvélemény számára is rejtély, mi a célja az államnak a telekom piacra való belépéssel.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül, hogy akár félmillió forintot is nyerhetnek az egyetemisták az új diákhitelen. A szeptembertől elkezdődő újabb tanévben a felsőoktatási intézményekbe felvettek több mint 36 százaléka maga fizeti majd tandíját a költségtérítéses szakokon. Nekik nyújt lehetőséget az új diákhitel rendszer, melynek keretében két százalékos hiteldíj mellett kaphatnak a tanulmányi költségük fedezésére elegendő hitelt. Ilyen alacsony hiteldíj mellett azoknak is érdemes a hitelt igényelni, akiknek esetlegesen a havi 20-50 ezer forintos tandíj nem jelent túl nagy terhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást