eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Aranyvasárnap Londonban - a nap hírei

Megszerezte 3. és 4. aranyérmét a magyar csapat az olimpián, Berki Krisztián a lólengés, Pars Krisztián a kalapácsvetés londoni bajnoka. A szakképzésről szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól az ombudsman. 85 éves korában elhunyt Zwack Péter üzletember.

Megszerezte 3. és 4. aranyérmét a magyar csapat a londoni olimpián, Berki Krisztián lólengésben, Pars Krisztián kalapácsvetésben lett bajnok. Módos Péter bronzérmet nyert a kötöttfogású birkózók 55 kg-os kategóriájában. Korábban Gyurta Dániel 200 méteres mellúszásban világcsúccsal nyert aranyérmet, a kardvívó Szilágyi Áron pedig múlt vasárnap lett - elsőként - aranyérmes. Berki Krisztián és Pars Krisztián győzelmével, valamint Módos Péter harmadik helyével a londoni magyar küldöttség 8. érmét szerezte. Cselgáncsban Ungvári Miklós ezüstöt, Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett, míg Cseh László szintén a dobogó harmadik fokára állhatott 200 méter vegyesúszásban.

A Költségvetési Tanács szerint a kockázatok mellett is tartható a jövő évi költségvetés, ha nem romlik tovább a gazdasági környezet - mondta a testület elnöke a Népszabadság internetes oldalának. Kovács Árpád ugyanakkor azt mondta: a lehető legolcsóbb külső források bevonása érdekében szükség van a nemzetközi hitelnyújtókkal tervezett megállapodásra, ami ősszel vagy tavasszal valósulhat meg. Hozzátette: a Költségvetési Tanács aggályait elsősorban a jövő évi költségvetés bevételi oldala okozza. Az elnök úgy vélte: a munkahelyvédelmi akcióterv céljai helyesek, de a tanács látni szeretné, hogy a programot miből és hogyan finanszírozzák. Emlékeztetett arra: ezért kértek további információkat, amelyek alapján új véleményt készítenek a 2013-as költségvetésről.

A szakképzésről szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól az ombudsman - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Szabó Máté szerint a törvény nem biztosít kiszámítható jogszabályi környezetet, mert számos kérdést nem szabályoz kellő részletességgel. Az országgyűlési biztos úgy véli: emiatt a pedagógusok, a szülők és a gyermekek nem ismerhetik meg kellő mélységben a törvény tartalmát, és nem tudnak felkészülni a jogszabály alkalmazására. Az ombudsman egyebek mellett azt tartja kérdésesnek, hogy alkotmányos-e az első szakképzés ingyenességének az egyéni szempontok mérlegelése nélküli elvesztése.

A Portfolio.hu szerint változatlan marad a benzin ára a héten, a gázolajé pedig akár néhány forinttal csökkenhet is. A gazdasági portál elemzői arra emlékeztettek, hogy bár a múlt héten emelkedett a benzin és gázolaj dollárban mért jegyzésára, a forint árfolyamának erősödése teljes egészében ellensúlyozta ezt a kedvezőtlen hatást. Múlt szerdán nem változtak az üzemanyagárak, így a 95-ös benzin literje jelenleg átlagosan 426, a gázolajé 431 forintba kerül.

Akarattya önállósodására voksoltak a helyi népszavazáson Balatonkenese településrészének lakói - közölte a jegyző. Hegyes Zsuzsanna elmondta: a 779 választásra jogosult 61 százaléka vett részt a referendumon, így az érvényes volt, 87 százalék mondott igent a különválásra, így az eredményességi feltétel is teljesült. Balatonkenesén 3550-en élnek, közülük körülbelül 820-an az önállósodás mellett döntött Akarattyán.

Elégedettek az eddigi athéni tárgyalásokkal az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértői. A küldöttség szeptemberben folytatja a megbeszéléseket a görög fővárosban. Az athéni megbeszélések után kiadott közlemény alapján a márciusban odaítélt 130 milliárd eurós második mentőprogram felfüggesztése fel sem merült az egyeztetéseken.

Nem pénzügyi, hanem erkölcsi támogatást vár Németországtól az olasz kormányfő. Mario Monti a Der Spiegel című német hírmagazinnak azt mondta: pénz helyett Berlinnek valamivel több mozgásteret kellene hagynia azoknak az euró-övezeti országoknak, amelyek elvégzik a szükséges reformokat. Nem sokkal korábban Ignazio Visco, az olasz központi bank elnöke is úgy nyilatkozott, hogy Rómának nem lesz szüksége külső pénzügyi támogatásra, ugyanakkor ő azt is hangsúlyozta, hogy ez hosszabb távon az olaszországi fejleményektől is függ.

A Magyar Dal Napjával kezdődött meg vasárnap a 20. Sziget Fesztivál programsorozata. A magyar könnyűzenét népszerűsítő rendezvényen 80 magyar fellépő állt a színpadra. A hétfői mínusz egyedik napon a Csík Zenekar ad koncertet, és Cseh Tamás emlékestet tartanak. A nulladik napon Ákos egész estés előadása lesz műsoron. Az augusztus 13-ig tartó rendezvényen mintegy 300 előadó lép fel, közülük 150-en külföldről érkeznek. Itt lesz például Snoop Dogg, a Killers, a Stone Roses, a Korn, a Placebo és a Sum41. A Sziget Fesztivált augusztus 8-ától élőben közvetíti a világ legnagyobb videómegosztó portálja.

Összesen 120 ezren látogattak el az idén a Művészetek Völgye rendezvényeire. Tíz napon át két faluban, Taliándörögdön és Kapolcson 29 helyszínen várták az érdeklődőket. Márta István fesztiváligazgató úgy fogalmazott: a közönség, a művészvilág, a falvak lakói döntöttek: szükség van a művészetek völgyére.

Elhunyt Zwack Péter, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának tiszteletbeli elnöke; a neves üzletembert, volt országgyűlési képviselőt, korábbi washingtoni nagykövetet 85 éves korában Olaszországban érte a halál.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×