Erre figyeljünk grillezéskor

Infostart
2012. július 14. 10:15
Grillezés közben is előfordulhat ételmérgezés, mely néhány órán belül rosszulléttel járhat. A szabad tűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kockázatértékelési igazgatója. Szeitzné dr. Szabó Mária felhívta a figyelmet arra is, hogy a bográcsban készült ételeknél is érdemes néhány alapvető szabályt betartani.

A grillezés és a kerti partik egészségi problémák nélkül zárulhatnak, ha néhány apró szabályra odafigyelünk - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kockázatértékelési igazgatója.

Szeitzné dr. Szabó Mária kiemelte: rövid távú hatásként élelmiszerfertőzés történhet, de ezt nem a romlott étel, hanem a jó ételben jelen levő baktériumok, vírusok, mikroorganizumusok okozzák. Ennek tünetei egy napon belül jelentkeznek hányással, hasmenéssel - tette hozzá.

A másik problémát a sütés közben keletkező rákkeltő anyagok okozhatják. Az igazgató szerint ez akkor fordulhat elő, ha lecsöpög a zsír a parázsra, utána pedig az égett zsírgőz felszáll az ételekre. Ezt úgy lehet elkerülni, ha nem lángon sütünk, és a parázsnál is vigyázunk, hogy ne a gőz ne szálljon vissza - fejtette ki.

Ha a hús nem sül meg eléggé, akkor benne maradhatnak baktériumok, de a túlsült, megégett ételt sem szabad elfogyasztani - közölte a szakember.

A bográcsozás biztonságos, mivel hosszasan fő az étel, ez pedig elpusztítja a kórokozókat, ám ha utólag hozzákeverünk köretet, akkor kell vigyázni, hogy az is kellően átforrósodjon - fejtette ki Szeitzné dr. Szabó Mária.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást