A grillezés és a kerti partik egészségi problémák nélkül zárulhatnak, ha néhány apró szabályra odafigyelünk - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kockázatértékelési igazgatója.
Szeitzné dr. Szabó Mária kiemelte: rövid távú hatásként élelmiszerfertőzés történhet, de ezt nem a romlott étel, hanem a jó ételben jelen levő baktériumok, vírusok, mikroorganizumusok okozzák. Ennek tünetei egy napon belül jelentkeznek hányással, hasmenéssel - tette hozzá.
A másik problémát a sütés közben keletkező rákkeltő anyagok okozhatják. Az igazgató szerint ez akkor fordulhat elő, ha lecsöpög a zsír a parázsra, utána pedig az égett zsírgőz felszáll az ételekre. Ezt úgy lehet elkerülni, ha nem lángon sütünk, és a parázsnál is vigyázunk, hogy ne a gőz ne szálljon vissza - fejtette ki.
Ha a hús nem sül meg eléggé, akkor benne maradhatnak baktériumok, de a túlsült, megégett ételt sem szabad elfogyasztani - közölte a szakember.
A bográcsozás biztonságos, mivel hosszasan fő az étel, ez pedig elpusztítja a kórokozókat, ám ha utólag hozzákeverünk köretet, akkor kell vigyázni, hogy az is kellően átforrósodjon - fejtette ki Szeitzné dr. Szabó Mária.
Hanganyag: Kálló Izabella