Orbán a Takarékbankról: "Ez egy átfogó hadművelet része"

Infostart
2012. május 29. 16:14
A Takarékbank állami tulajdonlásával egy rendkívül erős, a lakosság által könnyen elérhető pénzügyi szolgáltató jöhet létre - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a miniszterelnök.

Ez egy átfogó hadművelet része - mondta az InfoRádiónak Orbán Viktor a Takarékbankban történő állami szerepvállalás kapcsán. A miniszterelnök kifejtette, hogy a pénzügyi intézményrendszerből hiányzik a takarékszövetkezetek rendszere, amely nyugaton sikeresen működött az elmúlt harminc-negyven évben.

Magyarországon is vannak takarékszövetkezetek, de azok sokkal kisebb szerepet játszanak, mint nyugaton: esetleges a bankszerű együttműködésük és hiányoznak azok a pénzügyi szolgáltatási termékeik, amelyeket egységesen tudnának értékesíteni az államtól kapott felhatalmazás alapján.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a 2010-es választások előtt már tárgyalt takarékszövetkezeti vezetőkkel, és abban maradtak, hogy megpróbálják megerősíteni ezt a szektort, de a kormánynak az elmúlt két évben "nem maradt erre energiája".

Most, hogy a Takarékbank német tulajdonosai úgy döntöttek, hogy kiszállnak, lehetőség nyílik az állami szerepvállalásra. A kormány a takarékszövetkezetekkel megegyezve, új jogszabályokat alkotva egy erős, stabil, a lakosság számára könnyen elérhető, a megtakarításain keresztül tulajdonosi részvételi lehetőséget is kínáló pénzügyi szolgáltatói intézményt hozhat létre - fűzte hozzá Orbán Viktor.

A teljes beszélgetést ma este hét órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást