Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pünkösdhétfő alkalmából szentmisét, istentiszteletet tartanak egyházi vezetők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pünkösdhétfő alkalmából szentmisét, istentiszteletet tartanak egyházi vezetők ma Budapesten; ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a máriaremetei kegytemplom kertjében, a karizmák ünnepén a hitről tart tanítást. A Hitetek törékeny, cserépedényben őrizzétek! mottójú rendezvény keretében koncelebrált szentmisét mutat be a jelen lévő papokkal.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban tart ünnepi istentiszteletet.

Pünkösdkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek eljövetelét és az egyház megszületését ünnepli a kereszténység. A püspökök erre emlékezve szolgáltatják ki a bérmálás szentségét. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották az úgynevezett hetek ünnepét, amelyet hellenista hatásra pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv - több más nyelv mellett - ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

A keresztények kezdettől fogva a húsvéthoz kötötten tartották meg az ötvenedik napot. Pünkösdkor három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele, az egyház alapítása, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka is ekkor kezdődött.