"Mielőbb rendezni kell a pedagógusok anyagi helyzetét"

Infostart
2012. május 25. 10:18
A pedagógusok életpályamodelljét és anyagi helyzetét is sürgősen rendezni kell - mondta Porogi András, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja az InfoRádió Aréna című műsorában. A Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója a 6-8 osztályos gimnáziumok szegregációs hatásáról is beszélt.

Ha nem vezetnek be egy elfogadható életpályamodellt, az nagyon komoly feszültséget okozhat a pedagógustársadalomban - mondta Porogi András, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: a többi között a kötelező óraszámok emelkedése jelentős terhet jelent a tanárok számára. Ha ezeket a gondokat nem oldja fel az életpályamodell, akkor az súlyos helyzetet teremthet. Porogi András hangsúlyozta, hogy a tanárok anyagi helyzetét is mielőbb rendezni kell.

A Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, hogy a 6-8 osztályos gimnáziumok jó lehetőségeket biztosítanak a gyerekek számára, de szegregációs szempontból károsak. Porogi András hangsúlyozta, hogy azok a gyerekek, akik ilyen intézményekbe járhatnak, komoly előnyöket élvezhetnek, azoknak viszont, akik kimaradnak, nehezebb lesz az előre jutás a felsőoktatásban.

A Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban arról beszélt, hogy a dokumentum biztosít valamennyi szabadságot a pedagógusok számára. Porogi András kiemelte, hogy az eddigi információk szerint a bírálatok hatására az alaptanterv közműveltségi része is jelentősen változott.

Az iskolák finanszírozásának megoldásakor várhatóan nem a szegényebb intézményeket hozzák a jobb helyzetben lévő intézmények szintjére, hanem fordítva - tette hozzá a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Porogi András az életpályamodellrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Porogi András a finanszírozásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást