Orbán: "Nem akarunk ismét oda jutni, ahol három évvel ezelőtt voltunk"

Infostart
2012. május 24. 14:50
A nemzetközi gazdasági válság a demokratikus európai intézményrendszert is megrengette - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők találkozója után tartott sajtótájékoztatóján.

Jelenleg sokkal jobb a helyzet az Európai Unióban a kettős mérce szempontjából, mint korábban volt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: lassacskán "a Magyarországgal kapcsolatos összes vitakérdés európai összehasonlító keretbe kerül". A kohéziós alap egy részének felfüggesztéséről a kormányfő azt mondta: "a legjobb reményekkel készülünk a május végén esedékes Európai Uniós tanácskozásokra, ahol döntenek majd a fölfüggesztés további sorsáról".

Orbán Viktor értékelése szerint a közelmúltbeli görögországi választások eredményei arra utalnak, hogy a nemzetközi gazdasági válság megrengette a demokratikus európai intézményrendszert is.

A találkozón egyébként döntések nem születtek, a határozatokat várhatóan a június végi csúcsértekezleten hozzák meg.

Orbán Viktor leszögezte, hogy a kormány támogatja a gazdasági növekedés ösztönzését, de csak olyan növekedési politikát fogad el, amely garantáltan nem vezet újabb eladósodáshoz.

"Nem akarunk ismét oda jutni, ahol három évvel ezelőtt voltunk, hogy lenézünk a cipőnk orrára és egy szakadékot látunk magunk előtt. Ezt még egyszer a magyar emberek nem engedhetik meg maguknak és nem is akarják, hogy bekövetkezzen."

A miniszterelnök bejelentette, hogy az Európai Unió közép-európai tagországai - a visegrádi négyek - közös javaslatcsomagot terjesztenek elő a gazdasági növekedés uniós ösztönzésének lehetőségeire. Ennek elemei közé tartozna például, hogy a térség országai férhessenek hozzá az Európai Központi Bank devizacsere-ügyletekre vonatkozó tevékenységéhez, állítsák meg a bankok Közép-Európából az anyabankok irányába zajló tőkekivonását és tegyék rugalmasabbá az unióban a fordított áfa-beszedési rendszert.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a keddi munkavacsorán csak olyan hozzászólás hangzott el, amely szerint Görögországnak maradnia kell az euróövezetben. Ám kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a magyar kormánynak van terve arra az esetre, ha Görögország kilépne a monetáris unióból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást