Már idén megváltozhat az egészségügyben működő kamarák vezetősége

InfoRádió / MTI
2012. május 24. 15:57
Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága az ágazatban működő kamarák tisztségviselőit érintő módosító indítványt nyújtott be, amely értelmében már idén október végéig újra kellene választani a köztestületi tisztségviselőket.

Kovács József, a bizottság fideszes elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez kapcsolódó módosítóként benyújtott indítvány az egészségügyben működő mindhárom, az orvosi, a gyógyszerészi, valamint a szakdolgozói kamara vezetőségét egyaránt érinti.

Mint kiemelte: a tapasztalatok szerint a köztestületi választásokon eddig alacsony volt a részvétel, ezért rugalmasabb választási rendszerek bevezetését szorgalmazzák az arányos képviselet biztosítása érdekében. A javaslat rögzíti továbbá a választások alapvető dokumentációs követelményeit, a kamarai vezetésben szigorúbb rotációs szabályokat vezetnek be, továbbá előírja a kamarai gazdálkodás átláthatóságát. Ezen felül kimondja, hogy politikai szereplők nem tölthetnek be kamarai tisztségviselői posztot.

A javaslat értelmében 2012. október 31-ig új kamarai választásokat kell tartani a köztestületeknél. Nem indulhatnak viszont kamarai tisztségért azok, akik már két ciklust betöltöttek. Az ilyen tisztségviselők megbízatása legkésőbb október végén mindenképpen, eredménytelen választás esetén is megszűnik.

A három egészségügyi köztestület egyaránt üdvözölte, amikor tavaly visszaállították a kötelező kamarai tagságot. Az új kamarai törvény értelmében a kamarákban tisztújító kongresszusokat tartottak. A Magyar Egészségügyi és Szakdolgozói Kamara élén a korábbi elnök Balogh Zoltán maradt, míg a Magyar Gyógyszerészi Kamara új elnöke, a korábbi alelnök Hankó Zoltán lett. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöki posztjáért újraindult Éger István, miután az új kamarai törvény életbelépése a korábbi ciklusokat "lenullázta". A MOK decemberi választását többen kifogásoltak, néhányan Réthelyi Miklós, akkori erőforrás-miniszternél panaszt is tettek. Mindezektől függetlenül a MOK elnöke azóta is Éger István. Kovács József azt mondta: a módosítójavaslatot az egészségügyi bizottság tagjai közösen nyújtották be.

A jobbikos politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyanakkor arról beszélt: a Jobbik bízik benne, hogy az egészségügyi kormányzat megváltoztatja véleményét és "nem nyit újabb frontot" az egészségügyi dolgozói kamarák tisztségviselőinek megválasztásával kapcsolatban.

Gyenes Géza hozzátette: ez a lex Éger néven is emlegetett szabályozás mások mellett Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jelenlegi elnökének leváltásához vezetne. A Jobbik szerint rossz politikai döntés az egészségügyi kormányzat részéről "egy újabb frontot nyitni" az egészségügyi dolgozók érdekképviseleteivel szemben, ezért remélik, hogy a kormánytöbbség eláll ettől a módosítástól. Amennyiben mégsem, úgy a Jobbik határozottan tiltakozni fog a módosítás ellen - mondta Gyenes Géza.