Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnevezték a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetőit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) kedden megnevezte szervezeti egységeinek vezetőit.

A KEH módosított alapító okiratát május 12-én tette közzé Áder János államfő. Eszerint a KEH-ben ezentúl öt igazgatóság működik majd: a jogi és alkotmányossági, a társadalmi kapcsolatokért felelős, a külügyi, a gazdasági és a sajtóigazgatóság. A Hivatalos Értesítőben megjelent dokumentum szerint a Köztársasági Elnöki Hivatalt a határozatlan időre kinevezett főigazgató vezeti, aki ellátja a hivatal általános képviseletét.

A hivatal az MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint a KEH vezetője Haszonicsné Ádám Mária jogász lett. Mint írták, az új főigazgató kinevezését megelőzően a fővárosi kormányhivatal főigazgatója volt, 2005 és 2010 között a fővárosi önkormányzat aljegyzői feladatát látta el. Haszonicsné Ádám Mária az alapító okirat szerint ellátja a KEH Jogi és Alkotmányossági Igazgatósága szakmai vezetését is - tették hozzá.

A KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője Gróh Gáspár irodalom- és művelődéstörténész, kritikus, szerkesztő, közíró lett. Gróh Gáspár 1998 és 2002 között kormány-főtanácsadó, 2003-2005 között a KEH Társadalompolitikai Főosztályának vezetője, 2006-tól 2011-ig Mádl Ferenc volt köztársasági elnök irodavezetője volt.

A KEH Külügyi Igazgatóságának vezetői posztját mostantól Szőke László hivatásos diplomata tölti be, aki 1998 óta van nagyköveti rangban: külszolgálatot látott el Washingtonban, Bagdadban, Stockholmban. A Külügyminisztérium helyettes államtitkáraként az európai kétoldalú kapcsolatok, illetve a nemzetközi szervezetek ügyeivel foglalkozott. Kinevezését megelőzően négy évig Magyarország prágai nagykövete volt.

A KEH Sajtóigazgatóságának vezetésével Altorjai Anitát bízták meg, aki 1998 óta az Országgyűlés sajtófőnöke volt. Azt megelőzően pedig 1988-tól a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetőjeként belpolitikai, gazdasági, és szolgáltató műsorok készítésében vett részt.

A KEH Gazdasági Igazgatóságának vezetője Szabó György közgazdász lett, aki 1994-től pénzügyi területen dolgozott. Szabó György 2010 szeptembere óta hivatalvezető-helyettesi feladatokat látott el a KEH-nél a gazdálkodás és üzemeltetési szakterület vezetőjeként - olvasható a hivatal közleményében.