Június közepéig a parlament elé kerülhet a büdzsé - a nap hírei

Infostart
2012. május 17. 21:07
Május végén tárgyalhatja először a jövő évi költségvetés tervezetét a kormány. A jegybank függetlenségével kapcsolatos aggályok eloszlatását tartja a hiteltárgyalások feltételének az IMF budapesti képviselője. Érvényesíti áraiban az új percalapú távközlési adót a Telenor. A nap legfontosabb hírei május 17-én.

Május végén tárgyalhatja először a jövő évi költségvetés tervezetét a kormány, és az előterjesztés a tervek szerint június 15-éig kerül a parlament elé. A Nemzetgazdasági Minisztérium most közzétett makrogazdasági prognózisa 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Az infláció jövőre 4,2 százalék lesz, a nettó átlagkereset 4,8 százalékkal bővül. A prognózis szerint 2013-ban az államháztartás hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken.

A GDP 4,4 százalékát tette ki az államháztartás nettó hiánya a március végén zárult egy évben; a bruttó államadósság a GDP 78,9 százalékán állt - közölte a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján. Az adósságot az első negyedévben 231 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel, és 526 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése.

Akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a magyar kormánnyal, ha megoldódnak a jegybank függetlenségével összefüggő aggályok - közölte egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője. Iryna Ivaschenko időpontról nem beszélt. Hangsúlyozta: az IMF nem alkalmaz kettős mércét a hozzá forduló országokkal szemben.

A tranzakciós adó bevezetése és annak egy ezrelékes mértéke sem eldöntött tény - közölte a Bankszövetség alelnöke. Gyuris Dániel az InfoRádióban elmondta: a kormány az adó bevezetésének tervével formálisan nem szegte meg a decemberi megállapodást, mivel még egyeztetések várhatók az ügyben. A parlament kedden kezdi meg a tranzakciós illetékről szóló javaslat vitáját - közölte György Bálint az Országgyűlés sajtófőnöke.

A Telenor érvényesíti áraiban az új percalapú távközlési adót, amíg a szektort érintő két különadó közül az egyiket kivezetik - közölte a Telenor Magyarország. Az InfoRádió értesülése szerint a cég azt követően döntött erről, hogy kiderült: az országgyűlés nem kíván érdemben foglalkozni a három mobilszolgáltató javaslatával. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója közölte: arra számít, hogy fenntartható megoldás születik a távközlési adó vonatkozásában. A Vodafone a jövő hét elején dönt az ügyben.

Nem vet ki központi ingatlanadót és nem is tervez ilyet a kormány. Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: látta az erről szóló sajtóhíreket, és a belügyi tárca anyagát, de a dokumentumot nem tárgyalták a közigazgatási államtitkári értekezleten, és az a kabinet előtt sem volt. Hozzátette: az anyag egy helyi adó kivetésének a lehetőségéről szól.

Kiterjesztené a szociálpolitikai kedvezményt a használt lakásokra is az FHB Bank üzleti vezérigazgatója. Harmati László a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján az InfoRádiónak elmondta: az intézkedés élénkítené a lakáspiacot. A szakember fontosnak nevezte az állami kamattámogatás rendszerének átalakítását azért, hogy a bankok kedvezőbb lakáscélú hiteleket nyújthassanak.

Időtállónak és korszerűnek nevezte az új Nemzeti Alaptantervet az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: a NAT-ban a nemzeti tudás minimumát határozták meg. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az alaptanterv a harmadik legfontosabb dokumentum a köznevelési és a felsőoktatási törvény után.

Sztrájkot hirdetnek a BKV-s szakszervezetek, ha egy hónapon belül nem történik előrelépés a kollektív szerződéssel összefüggésben. Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke az InfoRádióban azt mondta: úgy érzik, juttatásaik veszélybe kerültek, mert a Budapesti Közlekedési Központ kötbérezi a BKV-t, ha az előírtnál több lesz a menetkimaradás, ez pedig elsősorban a dolgozókat érinti majd. A BKV közleményében tudatos félretájékoztatásnak nevezte Nemes Gábor állítását és hangsúlyozza: folyamatosak a tárgyalások és készek a kompromisszumra is.

Leminősítette Görögország adósbesorolását a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő indoklásában közölte: a májusi választások után kialakult politikai helyzet miatt megnövekedett a kockázata annak, hogy Athén nem lesz képes fenntartani euróövezeti tagságát. Görögországban előzőleg letette az esküt az új, átmeneti kabinet, amelynek a legfontosabb feladata, hogy a június 17-ére kiírt parlamenti választásokig irányítsa az országot.