Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Részletes vitára bocsátották a távközlési adóról szóló javaslatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Részletes vitára bocsátotta az Országgyűlés a távközlési adóról szóló törvényjavaslatot, így pénteken akár meg is szavazhatják a képviselők az indítványt.

Az Országgyűlés kedden délelőtt részletes vitára bocsátotta a távközlési adóról és a médiaszolgáltatásokkal összefüggő törvénymódosításról szóló indítványokat, így e vitákat követően, ha péntekre új ülésnapot hívnak össze a képviselők, aznap már el is fogadhatják ezeket.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a távközlési adót július 1-jétől vezetnék be, de ténylegesen augusztustól szednék be. Az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik, hasonlóan az SMS-ekhez és MMS-ekhez. A kormány tervei alapján az adó a magánszemélyekre vetítve havonta legfeljebb 700 forint, a cégeknek pedig maximum 2.500 forint lehet. A távközlési cégekre kivetett adótól az idén 30 milliárd forintos, jövőre pedig 52 milliárd forintos bevételt vár a kormány.

A médiaszolgáltatásokkal összefüggő törvénymódosítást azért nyújtotta be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, mert az Alkotmánybíróság decemberben megsemmisítette a vonatkozó törvény egyes részeit. A változtatás értelmében például a jövőben nem kötelezhető az újságíró vagy a szerkesztőség az informátora felfedésére. Ennek eljárási szabályait azonban más törvények rögzítik a jövőben.