Miért kerülnek ki élő szerzők az alaptantervből?

Infostart
2012. május 15. 13:34
Élő szerzők nem részei a nemzeti alaptanterv magyar irodalom részének. A Magyartanárok Egyesülete szerint ez hiba.

Kikerült a Nemzeti Alaptantervből Csukás István életműve. Az író az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: szomorú emiatt és méltatlannak érzi. Kiemelte: ha Kodály Zoltánnak tetszett annak idején, amit írt, akkor most nem érti, hogy kinek nem tetszenek a művei.

A Nobel-díjas Kertész Imrén kívül nem úszta meg egy kortárs szerző sem. A NAT ugyanis "kellő távolságot kíván hagyni a még élő szerzők esetén a reflexióra" - nyilatkozta korábban az InfoRádiónak Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója.

Ez az érvelés a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László szerint hibás. Nem igaz, hogy egyes élő írók irodalomtörténeti helye bizonytalanabb - tette hozzá.

Kaposi József szerint a szaktanárok ambícióján múlik ezután is, hogy a szabadon választható művek között tanítanak-e kortársat.

Arató László viszont úgy véli: a szabadon választható szerzők vagy művek listája is kötött, amin felül több szerzővel már nincs idő foglalkozni.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a múlt héten bejelentette, hogy az új NAT-ban nevesítették Wass Albertet, Szabó Dezsőt és Nyirő Józsefet. A Magyartanárok Egyesülete szerint ez nem irodalomtörténeti, hanem politikai preferenciákat tükröz.

Az államtitkárság reméli, hogy a NAT ezen a héten a kormány elé kerül, és hogy őszre elkészülnek a kerettantervek is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást