eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Öt terület kerül át Balog Zoltánhoz - a nap hírei

Öt igazgatóság működik majd a Köztársasági Elnöki Hivatalban. Mintegy 2 milliárd forintos pályázatot hirdet kis- és középvállalkozások részére a kormány. A hármas metró teljes pályájának felülvizsgálatát rendelte el a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei május 12-án.

Öt igazgatóság működik majd a Köztársasági Elnöki Hivatalban. Áder János államfő alapítóokirat-módosítása alapján a hivatalban ezentúl jogi és alkotmányossági, társadalmi kapcsolatokért felelős, külügyi, gazdasági és sajtóigazgatóság lesz majd. A Köztársasági Elnöki Hivatalt a határozatlan időre kinevezett főigazgató vezeti, ezzel a csütörtökön hivatalba lépett Áder János Haszonicsné Ádám Máriát, a fővárosi kormányhivatal főigazgatóját bízta meg.

Mintegy 2 milliárd forintos pályázatot hirdet júniusban kis- és középvállalkozások részére a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági tárca államtitkára. Cséfalvay Zoltán közölte: a tender célja, hogy minél több, piaci alkalmazkodásra és gyors fejlődésre képes cég jöjjön létre.

Összesen öt terület kerül át Navracsics Tibortól, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőjétől Balog Zoltánhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítójához, aki hétfőn tesz esküt a parlamentben. A társadalmi felzárkózás, a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztése, az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációja, a nemzetiségpolitika és a romák társadalmi integrációja a jövőben az emberi erőforrások minisztériumának feladata lesz.

Rövid időn belül elbocsáthatják azokat a rendőröket, akiket a 2006-os őszi tüntetéseken történt intézkedésük miatt jogerősen elmarasztaltak, és még ma is aktív szolgálati jogviszonyuk van. A többi között ezt tartalmazza a kormány parlament elé terjesztett összefoglalója, amelyet a Balsai István korábbi miniszterelnöki megbízott jelentésének elfogadásáról szóló országgyűlési határozat alapján kellett elkészítenie.

Elfogadhatatlannak tartja a gyermekvállalás növelésére kidolgozott kormányzati elképzeléseket az MSZP. A szocialisták úgy vélik: a gyermekvállalást jó gazdaságpolitikával kell ösztönözni, nem magasabb nyugdíj ígéretével, mert ez nyugdíj-biztosítási szempontból nem kezelhető.

A második Széll Kálmán Terv és a kormányok takarékossági intézkedései ellen tiltakozott több száz ember részvételével az MSZP, majd a Fidesz budapesti székházánál a Jobbik. A felszólaló képviselők megszorítások helyett gazdaságélénkítő lépéseket sürgettek. A demonstráció békésen zajlott.

Az új büntető törvénykönyv módosítását szorgalmazza az LMP: Az ellenzéki párt szerint a kormánynak az embereket leginkább felháborító bűncselekmények eseteiben, így egyebek mellett a rokonok, vagy 14 év alattiakkal szemben elkövetett gyilkosságoknál kellett volna magasabb büntetési tételeket meghatároznia.

Napokon belül nyomozás indulhat három magánnyugdíjpénztárral szemben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökének ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanújával tett feljelentése nyomán. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: a feljelentés elbírálásáról a jövő hét első napjaiban tájékoztatnak.

Június végéig ismét 23 új, sárga mentőautó áll munkába az Országos Mentőszolgálatnál. Mártai István, az OMSZ főigazgatója elmondta: már folyamatban van egy másik, 1 milliárd 450 millió forint értékű közbeszerzés is, amellyel további hatvan új esetkocsi érkezhet az Országos Mentőszolgálathoz. A sárga mentőautók első darabjait tavaly december végén mutatták be.

A hármas metró teljes pályájának felülvizsgálatát rendelte el a főpolgármester. Tarlós István kivizsgáltatja azt is, ki felelős a vonal évtizedes általános elhanyagolt állapotáért. A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV közös közleményben hangsúlyozta: a vonal nem életveszélyes, az üzemeltetés biztonságos.

Idén is járőröznek magyar rendőrök Horvátországban az Adriai-tengernél. A zágrábi belügyminisztérium közlése szerint az elmúlt években több állam hatóságai is csatlakoztak a 2006-ban indult horvát-magyar kezdeményezéshez, így idén már több mint tíz ország egyenruhásai teljesítenek szolgálatot az Adrián.

Ismét elérte az allergiások számára tüneteket okozó szintet több növény virágpora - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A péntekig feldolgozott adatok szerint közepes szintű a pázsitfűfélék, a fenyőfélék, az eperfafélék koncentrációja, több növényé pedig alacsony. A közlemény szerint az esős időben megnőhet az allergén gombák koncentrációja.

Elhunyt Seregi László Kossuth díjas koreográfus. A hazai és nemzetközi táncélet kiemelkedő művészét, a Magyar Állami Operaház örökös tagját péntek este, életének 83. évében érte a halál. Seregi László 1980-ban kapott Kossuth-díjat, emellett a Magyar Állami Operaház Mesterművésze és Prima Primissima-díjas volt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×