Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Javítja a magyar-amerikai kapcsolatokat a Fulbright-ösztöndíj

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fulbright Bizottság és a Magyar Fulbright Alumni Egyesület alapításának 20. évfordulóját ünneplik a Külügyminisztériumban. Az esemény az amerikai-magyar kapcsolatok javítását is szolgálja.

A Fulbright oktatói, kutatói és diák ösztöndíjprogram segítheti a nemzetek közötti kapcsolatokat, egymás megismerését, az ösztöndíjasok ugyanis nem csak "megfigyelők" abban az országban, ahová az ösztöndíjjal eljutnak, hanem a saját nemzetüket is képviselik. Ezt mondta angol nyelvű köszöntő beszédében Réthelyi Miklós leköszönő nemzeti erőforrás miniszter. Örömét fejezte ki, hogy azok a területek tartoztak a tárcájához, amelyeken a Fulbright-ösztöndíjasok tevékenykednek.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok építéséhez jelentősen hozzájárul az ösztöndíjprogram. Kifejtette, hogy a korábbi magyar ösztöndíjasok között politikusok, miniszterek, nagykövetek és egyetemi rektorok is vannak, többen pedig a Magyar Tudományos Akadémia tagjai.

Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója kiemelte, hogy a nemzetközi oktatási csereprogramok az egyik legfontosabb és leghasznosabb külpolitikai tevékenységnek számítanak. Véleménye szerint kis országként Magyarországnak fontos lehetőséget jelent a program, hogy ismertebbé váljon a világban.

Az 1946-ban, William Fulbright szenátor által alapított ösztöndíjprogramban a világ csaknem 150 országa vesz részt. Az ösztöndíjasok közül eddig 43-an kaptak Nobel-díjat és 81-en Pulitzer-díjat. Magyarország 1978-ban, a koronázási ékszerek visszakerülésének évében csatlakozhatott a programhoz, a magyar Fulbright Bizottság 1992 óta működik Budapesten. Hazánkból eddig közel ezer fő utazhatott az Egyesült Államokba, és nagyjából ugyanennyi amerikai ösztöndíjas érkezett Magyarországra.