Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem ért egyet Martonyi Jánossal Kovács László

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországnak nincsenek versenyképességi gondjai - szögezte le az InfoRádió Arénájában Martonyi János külügyminiszter. Kovács László egykori tárcavezető nem ért egyet ezzel, mint ahogy azzal sem, hogy Brüsszel ne közölte volna pontosan a hiteltárgyalások megkezdésének feltételeit.

Sok uniós tagállammal ellentétben, Magyarország versenyképes - jelentette ki az InfoRádió Aréna Martonyi János külügyminiszter.

Két egymást követő évben jelentős külkereskedelmi többletet értünk el, ami egyértelmű jele annak, hogy az ország versenyképes ipari termeléssel rendelkezik. Az unión belül még versenyképesebbek vagyunk, mint általában a világban - hangoztatta a politikus.

Kovács László volt külügyminiszter, volt uniós biztos szerint azonban a kereskedelmi többletnek és az ipari termelés volumenének nem sok köze van a versenyképességhez, amelynek egyik legfontosabb tényezője a külföldi befektetők számára is jelentős jogbiztonság. A kormány gazdaságpolitikáját figyelve azonban nem tekinthető szilárdnak a jogbiztonság - tette hozzá.

Martonyi János az InfoRádió Arénájában arról is beszélt, hogy Magyarország közelebb került a vitás kérdések lezárásához, és ezáltal a hiteltárgyalások megkezdéséhez. Közölte viszont, hogy most sem egyértelmű minden feltétel.

Kovács László azonban úgy véli: Martonyi János nem akarja érteni, hogy mik a feltételek. Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság is pontosan megfogalmazta, mit vár el a jegybank függetlenségének garantálása érdekében. Az is tudott, hogy a beterjesztett javaslat nem minden kérést vett figyelembe. Márpedig ha tíz kérésből csak nyolcat teljesítenek, akkor az olyan, mintha egyet sem vettek volna figyelembe - magyarázta a volt külügyminiszter.

A Martonyi Jánossal készült Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa