Benyújtotta a médiaszabályozást módosító javaslatát az igazságügyi miniszter

InfoRádió / MTI
2012. május 10. 21:04
Benyújtotta a médiaszabályozást módosító javaslatát az igazságügyi miniszter az Országgyűlésnek. Ennek értelmében változnak az informátor védelmére vonatkozó rendelkezések, és új fejezet születik a média- és hírközlési biztosra vonatkozóan.

Az előterjesztés értelmében nem kötelezhető az újságíró vagy a szerkesztőség az informátora felfedésére. Mindezek eljárási szabályait azonban más törvények rögzítik a jövőben. A büntetőeljárási törvény ugyanakkor kimondja, hogy a bíróság kötelezheti a sajtó munkatársát az informátor felfedésére, akkor ha ez egy súlyos bűncselekmény kiderítéséhez nélkülözhetetlen, és a bizonyíték mással nem pótolható.

Módosul a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény is, amely a lefoglalás szabályait igazítaná a vallomástétel megtagadásának szabályaihoz, valamint a vallomástételre kötelezéssel szembeni fellebbezést szabályozná.

A törvények módosításához kétharmados támogatás szükséges. Az Alkotmánybíróság május 31-ei hatállyal semmisítette meg a kifogásolt passzusokat.