eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla

Hoffmann: Magasabb szinten kell teljesíteni az elégséges érettségiért

Az oktatási államtitkár szerint megfontolásra sem méltó az a javaslat, amely ötről háromra csökkentené az érettségi tárgyak számát. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormányzat az elégséges vizsgához szükséges teljesítményszint emelésére készül, és megerősítette, hogy a gazdasági helyzettől függ, hogy 2013-ban, vagy 2014-ben indul-e el a pedagógus életpálya modell. Annak kudarca azonban katasztrófa lenne.

Az oktatási államtitkár szerinte megfontolásra sem méltó az a javaslat, amely ötről háromra csökkentené az érettségi tárgyak számát. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormányzat az elégséges vizsgához szükséges teljesítményszint emelésére készül.

Emlékeztetett arra, hogy míg Európában 50 százalék az elégséges szintje, addig Magyarországon 20 - ez pedig nagyon alacsony, nem felel meg a nemzetközi mércének. Ezért fokozatosan meg kell emelni: az államtitkárság tervezet szerint a következő évben 25 százalékra, attól függően, mit szól ehhez a kormány.

Hoffmann Rózsa szerint elképzelhető, hogy a kormány két év halasztást kér, de a változtatás szerinte egyik évről a másikra megvalósítható. Hangsúlyozta azt is, hogy ha a kormány elfogadja a javaslatot, akkor is egy teljes év áll rendelkezésre ahhoz, hogy azok a gyerekek is kicsit komolyabban vegyék a tanulást, akik most pontosan tudják, hogy nagyon kevés erőfeszítéssel is el lehet érni az elégségest az érettségin.

Életpályamodell

A gazdasági helyzettől függ, hogy a pedagógus életpálya modell 2013-ban, vagy 2014-ben indul-e el; a kudarca azonban katasztrófa lenne - jelezte a műsorban az oktatási államtitkár.

"Úgy tűnik, hogy elindultunk fölfelé, javulnak a mutatóink, ezért minden esély megvan arra, hogy 2013 szeptemberében induljon az életpályamodell. Ha nem valósul meg, annak katasztrofális következményei lesznek, mert kihal a pálya - akkor viszont nem lesz iskola és nincs magyar jövő" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár hangsúlyozta, hogy a pedagógus életpályamodell megvalósulása nemcsak magasabb fizetést - vagyis milliárdos költségvetési kiadást -, hanem az iskolai élet újraszervezését, a nevelési lehetőségek kibontakozását és a pályán való előrehaladás kiszámíthatóságát is jelenti majd.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×