Meglepetésfeladat is volt a matekérettségin

Infostart
2012. május 8. 09:55
Százalékszámítás, trigonometrikus függvények, kombinatorika és gyökös egyenletek - ezek a témakörök is szerepelnek a középszintű matematika érettségi első részében.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint rendben megkezdődtek kedd reggel a matematika érettségik, problémáról nem érkezett jelzés sem az Oktatási Hivatalhoz, sem az államtitkársághoz, sem a kormányhivatalokhoz.

A középszintű matematika érettségi első feladatai között - az Eduline oktatási portál szerint - vannak olyanok, amelyeket általános iskolai tudással is meg lehet oldani - ilyen például a százalékszámítás, vagy egy másik példában a testtömegindex-számítás.

Meglepetésfeladatnak számít viszont a trigonometrikus függvényekkel kapcsolatos példa, ilyen a teszt első, 12 rövid kérdésből álló részében korábban nem volt. Az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a feladatsor átlagos nehézségű, "kevés pontot könnyű szerezni, a maximális pontszámhoz azonban alapos tudás kell".

Az I. feladatlap kitöltésére 45 perc áll rendelkezésre, ez 10-12 feladatot tartalmaz, elsősorban az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni.

A II. feladatlapra már 135 perc jut, ez két részre oszlik: egyik része három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. Az Eduline információi szerint ebben a részben exponenciális és törtes egyenlet, geometria, halmaz és statisztikai feladat is szerepel. A portálnak nyilatkozó szaktanár szerint a kötelező feladatok közül kettő átlagos nehézségű, a harmadikkal azonban - amely számtani és mértani sorozatokról szól - lehetnek problémák, a feladat megfogalmazása ugyanis becsapós, vannak benne felesleges, zavaró információk is, amelyek nem szükségesek a példa megoldásához.

A matematikaérettségi második részének utolsó három feladata közül kettőt kell megoldani, a tanárok csak ezeket értékelhetik: idén a diákok egy statisztikai és kombinatorikai, egy térgeometriai, valamint egy halmazos példa közül választhatnak, ezek egyenként 17 pontot érnek.

Meglepetést okozhat a statisztikai feladat, a szórás fogalma ugyanis korábban nem szerepelt a középszintű matekérettségin, először a 2011-es őszi érettségin kaptak ilyen feladatot a vizsgázók.

Matematikából középszinten 86.386, emelt szinten 3720 diák érettségizik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást