eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarból érettségiznek a diákok

A hét első felében tartják a "fő tárgyakból" az írásbeli érettségi vizsgákat.

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán történelemből kell érettségi vizsgát tenni. Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal már megkezdődtek az idei írásbeli vizsgák.

A június 29-ig tartó vizsgaidőszakban 137.580 diák érettségizik. A vizsgázók száma 3 420-szal kevesebb a tavalyinál, ez az oktatási államtitkárság szerint tükrözi az adott generáció összlétszámának csökkenését.

A 471 ezer vizsgából mintegy 37 ezer vizsga lesz emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű.

Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint 6 ezerrel nőtt. Második éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként vehetők figyelembe. Az oktatási államtitkárság szerint ez a növekedés a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny felerősödését tükrözi. A felsőoktatási jelentkezési adatokból ugyanakkor kiderül: idén mintegy 30 ezerrel csökkent a felsőfokú intézményekbe jelentkezők száma. Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez az Oktatási Hivatal adatai szerint hozzájárult a több mint 10.200 szintemelő vizsga is, ez 2.600-zal több a tavalyinál.

Az érettségi vizsgákat idén 1.210 vizsgahelyszínen, 20 kormányhivatal szervezésében bonyolítják le. A mostani szezonban 181 tárgyból lesz középszintű és 65 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

A kormányhivatalokhoz került megyei iskolák középszintű szóbeli tételsorát ettől az évtől az Oktatási Hivatal állítja össze, ez egyébként már elérhető az interneten.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×