Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarból érettségiznek a diákok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hét első felében tartják a "fő tárgyakból" az írásbeli érettségi vizsgákat.

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán történelemből kell érettségi vizsgát tenni. Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal már megkezdődtek az idei írásbeli vizsgák.

A június 29-ig tartó vizsgaidőszakban 137.580 diák érettségizik. A vizsgázók száma 3 420-szal kevesebb a tavalyinál, ez az oktatási államtitkárság szerint tükrözi az adott generáció összlétszámának csökkenését.

A 471 ezer vizsgából mintegy 37 ezer vizsga lesz emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű.

Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint 6 ezerrel nőtt. Második éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként vehetők figyelembe. Az oktatási államtitkárság szerint ez a növekedés a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny felerősödését tükrözi. A felsőoktatási jelentkezési adatokból ugyanakkor kiderül: idén mintegy 30 ezerrel csökkent a felsőfokú intézményekbe jelentkezők száma. Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez az Oktatási Hivatal adatai szerint hozzájárult a több mint 10.200 szintemelő vizsga is, ez 2.600-zal több a tavalyinál.

Az érettségi vizsgákat idén 1.210 vizsgahelyszínen, 20 kormányhivatal szervezésében bonyolítják le. A mostani szezonban 181 tárgyból lesz középszintű és 65 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

A kormányhivatalokhoz került megyei iskolák középszintű szóbeli tételsorát ettől az évtől az Oktatási Hivatal állítja össze, ez egyébként már elérhető az interneten.