eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: "Biztató jel a kettős állampolgárság intézménye"

Azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást, jól meg tudják szervezni az egymással való együttélést, szolidaritást és segítségnyújtást - mondta Orbán Viktor az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban. A kormányfő biztató jelnek nevezte a kettős állampolgárság intézményét.

A miniszterelnök az interjúban emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt úgy nézett ki, hogy az európai politika nem fogadja be a kettős állampolgárság intézményét, ezért tettünk jó lóra, amikor a kedvezménytörvényt megalkottuk a magyarigazolvánnyal együtt. A vajdasági magyarok már akkor is felvetették, hogy a kettős állampolgárság lehet hosszabb távon a megoldás, és nem telt el néhány év, s máris egész Európában fordult a széljárás, a kettős állampolgárság szinte minden országban bevett gyakorlattá vált.

"Ez a szélirány-váltás számunkra kedvező - állapította meg Orbán Viktor. - A Kárpát-medencén túl egész Európában jelen vagyunk, sőt mindenhol élnek magyarok teljes szétszórtságban a világban(...) Számunkra a kettős állampolgárság rendkívül fontos, de még nagyon sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy azt mondhassuk: minden, az anyaországhoz kötődő magyar, éljen a világ bármely sarkában, rendelkezik kettős állampolgársággal. Tehát inkább csak a munka kezdete, ami eddig történt."

A kormányfő szerint a kettős állampolgárság első és legfontosabb üzenete az, hogy "semmi se lehetetlen; ha az ember kitart a céljai mellett, ha nem ad fel bizonyos elveket, akkor a gyorsan változó világ fordulhat úgy, hogy ami lehetetlennek tűnt, az is lehetségessé válik. Nekünk, magyaroknak nem szabad elfelejtenünk, hogy a nyelvünk, a kultúránk, a hagyományaink, az érzésvilágunk és az észjárásunk miatt egy közösséghez tartozunk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást, avagy jól meg tudják szervezni az egymással való együttélést, szolidaritást és segítségnyújtást. Tehát a kettős állampolgárság egy biztató jel, Azt hiszem, hogy megkezdődött az élet szerves rendjének a helyreállítása, gyógyulnak a régi sebek" - fogalmazott a miniszterelnök.

Arra fölvetésre válaszolva, hogy a budapesti kormány a korábbi szlovákiai és a mostani szerbiai választások során kiállt egy magyar nemzeti párt mellett, Orbán Viktor kifejtette: létfontosságúnak tartja, hogy a magyar állam határain kívül élő magyar közösségeknek saját politikai képviseletük legyen. "Mi ebben a tekintetben az etnikai, a nemzeti alapú magyar pártokat támogatjuk. Ezért mi úgy teszünk különbséget, hogy vannak egyfelől a magyar pártok, másfelől a vegyes pártok. A vegyes pártokkal nekünk sok tennivalónk nincs, majd diplomáciai kapcsolatba fogunk lépni velük, ha az élet úgy hozza, hogy jól szerepelnek egy választáson. De az etnikai pártok a magyar közösségeknek a másik országban működő politikai képviseletei. Ezért így is viszonyulunk hozzájuk."

A vegyes etnikai hátterű pártokról szólva Orbán elmondta: ezen a téren "a tapasztalataink negatívak. A Felvidéken is volt kísérlet vegyes párt létrehozására, és semmiféle javulás nem állt be az ott élő magyarok életkörülményeiben, a jogaik sem szélesedtek ki, nem gyarapodtak a vegyes párt működésének hatására. Van tapasztalatunk a Délvidéken is, amikor az egyik párt soraiban ülő magyarok esetében a nemzeti szempontokat felülírták a pártszempontok. Például a kárpótlási törvény esetében a szerbiai parlamentben kifejezetten a saját nemzetük, a magyar nemzeti közösség ellen szavaztak. Amit a magyar párt soha sem tett és nem is tehet meg. Ezek a példák jól mutatják, hogy fontosak az etnikai, tehát a magyar nemzeti alapon szerveződő politikai pártok a Kárpát-medencében" - hangoztatta a kormányfő.

Az interjú további részében leszögezte: a mindenkori magyar kormánynak kötelessége a világban élő magyar közösségek összetartozásának erősítése. Amikor Budapest erkölcsi vagy anyagi támogatást nyújt a magyar közösségeknek iskolára, szociális- és kulturális intézményekre, akkor ennek a kötelességének tesz eleget: nem ajándékot oszt, hanem ellátja a feladatát, és a kötelességét teljesíti.

Örülök annak, hogy ezt az államhatáron kívül élő magyarok pontosan látják, és nem úgy fogadják ezt a támogatást, mint valami kegyet, hanem mint olyasmit, ami világos kifejezője annak, hogy ugyanahhoz a nemzeti közösséghez tartozunk. Kormányom rendkívül sok visszajelzést, elismerést, támogatást és biztatást kap a határon túli magyaroktól, ami nagyon fontos most, hogy kemény csatákat kell vívnunk Brüsszelben és más nemzetközi fórumokon - hangsúlyozta a magyar kormányfő. - Világosan érezzük, hogy nemcsak a magyarországi magyarok, hanem a határon túli magyar közösségek is velünk vannak, ők ezt ki is nyilatkoztatják, bátorítanak bennünket, üdvözletüket küldik, imádkoznak értünk és mindent megadnak annak érdekében, hogy a magyar kormány a nemzetközi színtéren sikerrel vívhassa meg nemcsak a magyarországi magyarok, hanem az egész magyar nemzet jövője szempontjából kulcsfontosságú küzdelmet."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×