Mi a meglepő Réthelyi Miklós lemondásában?

Infostart
2012. május 3. 19:36
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter lemondása ugyanannyira nem meglepő, mint az, hogy utódja Orbán Viktor miniszterelnök régi bizalmasa, Balog Zoltán államtitkár lesz - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója. Nagy Attila Tibor szerint a személycseréknél fontosabb kérdés, hogy a kormányzati struktúra is átalakul-e.

Nem meglepő, hogy Balog Zoltán váltja Réthelyi Miklóst az Nemzeti Errőforrás Minisztérium vezetésében, az viszont meglepő, hogy Réthelyi Miklós csak most mondott le - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója. Réthelyi Miklós távozását a Kazahsztánban tartózkodó miniszterelnöki szóvivő, Szijjártó Péter jelentette be.

Nagy Attila Tibor hozzátette: Réthelyi Miklós nem volt "az a határozottan politizáló miniszter", az államtitkárai - például Hoffmann Rózsa, aki az oktatásért felel - elhomályosították tevékenységét.

A politológus szerint kedvező a mostani időpont a kormányátalakításra, mert a parlamenti ciklus felénél tartunk, amikor is a kormánynak lehetősége van arra, hogy átgondolja a kormányzati szerkezetet, azt például, hogy a csúcstárca kellően hatékonyan működött-e.

Nagy Attila Tibor szerint érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy a miniszterelnökséget irányító államtitkárt (aki jelenleg Varga Mihály) nem kéne-e miniszteri rangra emelni.

Jó néhány megfontolásra váró szerkezeti kérdés van, ami kihathat a Fidesz hosszú távú választási esélyeire is - fűzte hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást