Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Áder János beszéde sokakat meglepett"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Áder János sokakat meglepett - mondták az InfoRádió Aréna című műsorának politológus vendégei a megválasztott államfő beszédéről. Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet szakértője szerint a Fidesz és a KDNP egységét mutatta a választás. Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője úgy véli, Áder János beiktatási beszédével tovább erősítheti a reményeket, hogy megválasztása jó hatással lehet a kormánytöbbség működésére.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy Áder János székfoglaló beszéde sokakat meglepett - leginkább a kompromisszumkészségével. Szerinte az új köztársasági elnök várhatóan érvényesíti jogköreit.

Nincs hatáskörbővülés, de ahogy a korábbi elnököknél is megfigyelhető volt, Áder Jánossal is megtörténhet, hogy szélesedik majd a mozgástere - tette hozzá az elemző, aki emlékeztetett: jogvégzett ember kerül újra a Sándor palotába, ezért Áder Jánosnak figyelembe kell vennie, hogy jogi kérdésekben a szakmai hitelessége a tét.

Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője arról beszélt, hogy Áder János felszólalásában próbálta eloszlatni a vele kapcsolatos kétségeket. A szakértő hangsúlyozta, hogy az államfő bizonyos értelemben szeretné újrapozícionálni magát.

Áder János már beszédével jelezte, hogy szeretne elmozdulni pártpolitikusi imázsától - vélekedett Kumin Ferenc, aki szerint kérdéses, hogy mennyire él az államfő a hatásköreivel - a többi között a politikai vétóval, amelyeket korábban Sólyom László is használt.

Kumin Ferenc is hangsúlyozta, hogy Áder János nagyobb politikusi rutinnal rendelkezik, mint bármelyik elődje.

A legjobb forgatókönyv

Áder János megválasztása Schmitt Pál lemondása után valószínűleg a legjobb forgatókönyv volt a Fidesz-KDNP pártszövetség számára - vélekedett Szomszéd Orsolya. Emlékeztetett arra, hogy a Schmitt-ügy erősen megosztotta a jobboldali tábort, kérdésessé vált, megvan-e még egyáltalán az egység. Most kiderült, hogy a válasz egyértelmű igen.

Maga Áder János a megválasztása után elmondott beszédével tovább erősítheti a reményeket, hogy ez jó hatásokkal lehet a kormánytöbbség működésére - tette hozzá.

Kumin Ferenc annak fontosságát hangsúlyozta, hogy államfőként Áder János minél inkább próbáljon meg önmaga lenni. Emlékeztetett, hogy a megválasztott köztársasági elnök esetében, aki rutinos politikus, kevésbé fenyeget az a veszély, hogy megpróbálják olyan irányba elvinni, ahol nem érzi otthonosan magát.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd