eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Áder János Magyarország köztársasági elnöke - a nap hírei

Megválasztotta Áder Jánost Magyarország köztársasági elnökének az Országgyűlés. A miniszterelnök támogatja, hogy megmaradjon a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó. Jelentősen csökken pénteken az üzemanyagok ára.

A tisztelet fontosságáról beszélt az Országgyűlésben Magyarország megválasztott államfője. Áder János, akit a Fidesz-KDNP jelölt a posztra, megválasztása után azt mondta: a sokféleséget csak a tisztelet vagy annak hiánya választja el a széthúzástól. A megválasztott köztársasági elnök hozzátette: mindenkinek félre kell tennie azt az érzést, hogy méltatlanság történt vele. Hangsúlyozta: ehelyett tanulni kell a tévedésekből, és azzal kell foglalkozni, hogy miképp lehet helyre tenni a kudarcokat. Magyarország új államfőjét 262 támogató szavazattal választotta meg az Országgyűlés.

Orbán: Az Országgyűlés a legjobb döntést hozta

A kormányfő szerint Áder János megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta most, hogy az alaptörvény stabilizálása a feladat. Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden ember olyan teljesítményt nyújt, amilyen ember, Áder Jánost pedig jól ismerik, nagyra tartják. Az MSZP szerint a kormányoldal fideszes pártkatonát választott köztársasági elnöknek, az LMP pedig úgy látja: konszenzust kellett volna keresni és olyan jelöltet találni, aki a pártpolitikai érdekeken túl is képes megtestesíteni a nemzet egységét. A két ellenzéki párt és a Demokratikus Koalíció képviselői nem vettek részt az államfőválasztásban, míg a jobbikosok nemmel voksoltak.

Maradhat a 98 százalékos különadó

A miniszterelnök arra kéri a Fidesz-KDNP-frakciószövetséget, hogy még a parlamenti nyári szünet előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket. Orbán Viktor a pártszövetség üléséről távozóban azt mondta: a kormánypárti képviselők támogatták elképzelését. A miniszterelnök támogatja, hogy megmaradjon a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó, amit a második Széll Kálmán-terv megszüntetne.

Új adómódosításokat tervez a kormány

Akinek nincs egészségbiztosítása, az az év elejétől visszamenőleg köteles lesz egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány honlapján megjelent, adómódosításokról szóló törvénytervezet. A javaslat szerint megszűnik a gyógyszertári szolidaritási díj. Az adóalap kiegészítés 27 százalék lesz, tehát akinek az éves jövedelme meghaladja a 2 millió 424 ezer forintot, annak az e feletti összegre 27 százalékkal emelkedik az adóalapja.

Csökken az üzemanyagok ára

Tíz forinttal csökkenti a benzin,és öt forinttal a gázolaj literenkénti árát péntektől a Mol. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az árváltozás után a benzin átlagára 440 forintra, a gázolajé 437 forintra csökken. Hozzátette: az árcsökkenést a benzin jegyzésára, illetve a forint erősödése indokolhatja. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Dolgoznak a két elrabolt magyar kiszabadításán

Várhatóan csütörtök hajnalban érkeznek Szíriába a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy a TEK egysége már a közel-keleti térségben van, és azon dolgoznak majd a szír hatóságokkal, hogy ki tudják szabadítani az elrabolt két magyar.

Feljelentést tett a pécsi egyetem Gyurcsány szakdolgozata ügyében

Feljelentést tett a rendőrségen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök eltűnt szakdolgozata miatt a Pécsi Tudományegyetem, amelynek tényfeltáró bizottsága a plágiumgyanút is vizsgálja. A politikus képtelen vádnak nevezte, hogy egykori sógora négy évvel korábbi szakdolgozatának első 35 oldalával megegyező diplomamunkát adott be 1984-ben a pécsi tanárképző főiskolán, és azt mondta: feljelentést tesz az eltűnt szakdolgozat miatt, az őt plágiummal vádolók ellen pedig pert indít.

Nem vonul börtönbe csütörtökön Geréb Ágnes


A jogerős ítélet ellenére nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium engedélyezte a végrehajtás elhalasztását a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyásznak addig, amíg a köztársasági elnök dönt a kegyelmi kérvényéről.

Újra fellép az LGT

Újra koncertet ad a Locomotiv GT, az együttes öt és fél év szünet után áll színpadra jövő február 15-én a Papp László Budapest Sportarénában, ahol még sohasem játszott.

Művészetek Völgye Kapolcson és Taliándörögdön

Kapolcs és Taliándörögd lesz az idei Művészetek Völgye házigazdája. A július 27-e és augusztus 5-e között zajló fesztiválon az idén is lesz Palya- és Kaláka-udvar, újdonságként pedig Földes László, Hobó is több napon át saját udvarban fogadja az érkezőket, az eseményre 120 ezer vendéget várnak.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×