Honnan zárolnak milliárdokat a minisztériumok?

Infostart
2012. május 1. 09:30
Megjelent a második Széll Kálmán-terv egy részét megvalósító kormányhatározat a Magyar Közlönyben. A terv az idei évre csaknem 45 milliárdos zárolást ír elő.

Szerdáig kell a minisztériumoknak megmondaniuk, honnan zárolják a több mint 37 milliárd forintot az idei előirányzatukból. Ezt a nemzetgazdasági tárcának kell jóváhagynia. Május 7-ig kell az adatokat jelenteni az Államkincstárnak.

A legtöbbet, csaknem 8 milliárd forintot a Vidékfejlesztési Minisztériumnak kell zárolnia, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak 6,7 milliárdot, a belügynek 5,6 milliárdot. A helyi önkormányzatoknál egyes szociális feladatok támogatása 4 milliárddal csökken.

A régóta tervezett elektronikus útdíj bevezetésére olyan javaslatot vár a kormány, ami a működési költségek levonása után 150 milliárd forintot hoz évente.

A nemzeti fejlesztési miniszternek több ideje van, a kormány május végére várja a helyközi közlekedési rendszer, valamint a MÁV korszerűsítésére vonatkozó javaslatát. Itt is az egyensúly javítása a cél. A második Széll Kálmán-terv szerint a kormány át akarja alakítani a kedvezmény- és tarifarendszert, valamint szigorítaná a jegyellenőrzést. A jegybevétel nő, az állami költségtérítés csökken, valamint hatékonyságjavító intézkedéseket is terveznek. A BKV jövőre 10 milliárddal kevesebbet kap.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat megismétli, hogyha nincs meg a költségvetési feltétele a pedagógus életpálya-modell jövő szeptemberi bevezetésének, meg kell vizsgálni a 2014 januári bevezetés lehetőségét.

A honvédelmi minisztériumnak fel kell gyorsítani az ingatlaneladásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást