Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bod Péter Ákos: Tartósak lesznek az új adók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bod Péter Ákos szerint a bevezetendő új adók tartós bevételi forrást biztosítanak a költségvetésnek, bizonytalan azonban, hogy a tervezetthez képest mekkora lesz a bevétel. Az InfoRádiónak a közgazdász azt is elmondta, kézenfekvőbb megoldás lett volna az szja kulcsának emelése.

Rendben van a költségvetési deficit csökkentése és a mögé rakott intézkedési csomag, más kérdés, hogyan érinti ez a gazdasági növekedést - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos a szerdán ismertetett második Széll Kálmán-terv kapcsán.

Hozzátette: a bevezetendő adók tartósnak ígérkeznek, és garantálják, hogy legyen elég bevétele a költségvetésnek. A vitatott kérdés éppen az volt, hogy egyszeri intézkedésekkel vagy fenntartható adókból folyik-e be a pénz.

Ha jogi probléma nincsen, akkor az új adók be fognak épülni a magyar gyakorlatba és tartós bevételi forrást adnak a kormány számára - emelte ki a közgazdász, aki szerint ha nem lesz jogi probléma, akkor az új adók beépülnek a gyakorlatba és tartós bevételi forrást jelentenek majd a költségvetésnek.

Bod Péter Ákos úgy véli, a foglalkoztatás bővítése és az állami kiadások csökkentése terén még továbbra sem látszanak eredmények, bár elismerte: dekonjunktúra idején nem lehet elvárni az áttörést.

Kézenfekvőbb megoldásnak tartotta volna a személyi jövedelemadó kulcsának megemelését, amely "megoldotta volna a költségvetési kiegyensúlyozatlanságot". A kormány azonban ragaszkodik a mostani kulcshoz, és ennek ára az, hogy ha ebből nem jön be 3-4 száz millió forint, akkor ezt az összeget új adókból kell összeszedni.

Bizonytalan azonban, hogy pontosan mennyi bevétel származhat, mert már volt arra példa, hogy a beszedett összeg elmaradt a tervezettől, éppen ezért a közgazdász nem zárja ki, hogy fél-egy év múlva módosít a kormány a vagyonértéken vagy az adókivetési alapon.

Hanganyag: Windisch Judit