eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Életben vannak a Szíriában elrabolt magyarok - a nap hírei

Életben vannak a Szíriában elrabolt magyarok - közölte a miniszterelnök szóvivője. Alkotmányellenesnek tartja a nemzetiségi törvény egyes rendelkezéseit az alapvető jogok biztosa. A szíriaiak összefogását várja az ENSZ fegyverszüneti megfigyelő missziójának a vezetője. A nap legfontosabb hírei április 29-én.

Életben vannak a Szíriában elrabolt magyarok - közölte a Terrorelhárítási Központra hivatkozva a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter közleményében hangsúlyozta: egyelőre annyit tudni, hogy szombatra virradóra rablótámadás történt egy cég telephelyén Szíria észak-keleti részén és a fegyveresek a különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akik egyelőre nincsenek életveszélyben. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányfő utasításának megfelelően a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot a külföldi társszervezetekkel, a Terrorelhárítási Központ munkatársai pedig készek a térségbe utazni, hogy információt gyűjtsenek.

A miniszterelnök-helyettes szerint a kormány megtalálta a kiutat a válságból és a konszolidáció előbb-utóbb meghozza az eredményét. Navracsics Tibor a Kossuth Rádióban azt mondta: egy olyan nagy intézményi átalakítás, mint a magyar, tálcán kínálta a lehetőséget a vitákra az unióban. Ugyanakkor úgy vélte: volt értelme az érvek újbóli ütköztetésének, amelyek mára meghozták az eredményüket és a Magyarországgal szembeni vádak technikai jellegű kérdésekké alakultak át.

Az MSZP szerint megbukott a kormány oktatáspolitikája. Kunhalmi Ágnes, a párt elnökségi tagja úgy látja: az idén 40 milliárd forinttal jut kevesebb oktatási célokra, mint egy évvel korábban, a területért felelős államtitkárságnak pedig gyenge az érdekérvényesítő képessége. A szocialista politikus szerint további forráskivonás várható amiatt, hogy az oktatásért is felelős Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak az idén további 6,7 milliárd forintot kell megtakarítania.

Tőkejellegű adók bevezetését sürgeti az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett az LMP. Az ellenzéki párt szerint e nélkül újabb ötletszerű adók bevezetése várható, nem fejlődik a gazdaság és tovább nő a munkanélküliség. Heltai László szóvivő amiatt is bírálta a kormányt, hogy csak 5 hónapnyi időhúzás után fogadta el az Európai Bizottság feltételeit, amely nélkül nem kezdhetők meg a hiteltárgyalások a valutaalappal és az unióval.

Alkotmányellenesnek tartja a januárban hatályba lépett nemzetiségi törvény egyes rendelkezéseit az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté az érintett részek megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. Az ombudsman egy települési nemzetiségi önkormányzat beadványa alapján több pontban fogalmazta meg kifogásait. Szerinte a többi között sérül az egyenlő bánásmód követelménye, mert a törvény kizárólag a közhasznú jogállással rendelkező nemzetiségi szervezetek számára teszi lehetővé a jelöltállítást a nemzetiségi önkormányzati választásokon.

Aláírták a bérmegállapodást a Dunaferrnél. A tájékoztatás szerint az alapbér és a jóléti szociális juttatások emeléséről megegyeztek, az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér ösztönző jellegű átalakításáról még tárgyalnak. A szakszervezeti szövetség egyelőre fenntartja a sztrájkkészültséget. Az érdekképviselet elnöke elmondta: az egyezség értelmében a munkáltató engedélyezi a személyi alapbér és a szociális juttatások előre egyeztetett 4,2 százalékos emelése felének kifizetését január elsejei visszamenőleges hatállyal.

Bírálják a Svájcban május elsejétől érvényes letelepedési korlátozásokat az érintett uniós tagállamok. Bern döntése értelmében egy kvóta alapján, maximum 2180 kelet-és közép-európai bevándorlónak adnak letelepedési engedélyt a következő egy évben. Az intézkedést az Európai Bizottság Bernben akkreditált új nagykövete is kifogásolta. Richard Jones úgy véli: nincs jogi alapja az uniós tagállamok eltérő kezelésének.

A szíriaiak összefogását várja az erőszak megfékezéséhez az ENSZ fegyverszüneti megfigyelő missziójának a vezetője. A norvég Robert Mood vezérőrnagy Damaszkuszba érkezve valamennyi szíriai segítségét kérte a helyzet megoldásához. Egyben utalt arra, hogy fokozatosan 300 megfigyelő utazik a közel-keleti országba.

Nagy-Britanniában nyolcévi mélypontra süllyedt a liberálisokkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt támogatottsága A Sunday Times című konzervatív lap megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás szerint a torykra jelenleg 29 százalék voksolna. A brit baloldal legnagyobb parlamenti pártja, a Munkáspárt, a választók 40 százalékát tudhatja maga mögött.

Vasárnap is megdőlt a napi országos és fővárosi melegrekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Budapesten 30,4 fokot mértek, az eddigi legmagasabb hőmérséklet korábban 29,9 volt, 1934-ben. Győrött 30,6 Celsius fokot mértek, korábban 29,9 fok volt az országos napi melegrekord.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×