eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rétvári: Az elhúzódó bírósági eljárások rontják Magyarország versenyképességét

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint gyorsabb ítélkezést és arányos ügyteherelosztást eredményez az igazságszolgáltatás idén elindult reformja.

Rétvári Bence az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szombati budapesti küldöttgyűlésén kiemelte: az elhúzódó bírósági eljárások nem szolgálják a közjót, és rontják Magyarország nemzetközi versenyképességét.

Kitért arra, hogy egy új típusú bírói státust hoztak létre, az úgynevezett mozgóbírót, ők vállalják, hogy az ország azon pontjára mennek ítélkezni, ahol magas az ügyek száma.

A kereszténydemokrata politikus idézve Magyary Zoltán egykori tudóst, rámutatott: ha egy hivatal rosszul van szervezve és vezetve, az alárendeltek legnagyobb erőfeszítése és lelkiismeretessége sem fog teljes eredményt elérni.

A Magyary-programról szólva kiemelte: a fő feladat, hogy minél inkább karrierpályát tudjanak kínálni, a közigazgatásban anyagilag és szakmailag perspektívát lehessen látni. A közigazgatás átalakításáról szólva kiemelte: az egyablakos ügyintézés bevezetését, az államigazgatás egyszerűbb, hatékonyabb, átláthatóbb működésének megteremtését.

Nem várható el, hogy a Magyar Közlöny aktuális számával ébredjenek az állampolgárok - jegyezte meg Rétvári Bence, aki kiemelte: amit az ügyintézéssel töltenek az emberek, azt vagy a családjuktól, vagy a vállalkozásoktól veszik el, épp ezért fontos, hogy az ügyintézés minél rövidebb időt vegyen igénye.

Felidézte a kormányhivatalok 2011. január 1-jei felállítását, majd kitért arra, hogy idén januárban a megyei intézményeket átvették a megyei kormányhivatalok. Jövő január 1-jére pedig megtörténik a járások kialakítása.

Ilyen mértékű integráció még nem történt Magyarországon, és ezt sikerült úgy előkészíteni, hogy eközben kígyózó sorokról nem lehetett hallani - fűzte hozzá a parlamenti államtitkár. A cél a közjó szolgálata, errefelé szeretnék az államot vezetni - összegezte, és kitért arra, hogy tavaly 232 ezer ügyfél 256 ezer ügyben vette igénybe a kormányablakok szolgáltatásait.

Szólt még a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj-programról is, amelynek célja a képzett, nemzeti közigazgatás iránt elkötelezett fiatalok toborzása. Az ösztöndíjasok nyolc hónapot a hazai közigazgatásban, ezt követően két hónapot uniós tagállamban töltenek.

Létrehozták továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, amely a közigazgatási utánpótlás és a továbbképzés színtere.

Soltész Miklós szociális államtitkár az egyik legnagyobb feladatnak a jövőre nézve a magzati élet védelmét nevezte. Felidézte a tavalyi plakátkampányt, amelynek - mint mondta - köszönhető, hogy az érintett szervezetek az unióban aláírásgyűjtésbe kezdenek a jövőben. A kereszténydemokrata politikus örömének adott hangot, hogy két év kormányzás alatt 7 ezerrel csökkent és 40 ezer alá ment az abortuszok száma Magyarországon.

Kitért arra, hogy az alaptörvénybe is beépült a család fontosságának gondolata, és annak ellenére, hogy a szülőkorú népesség folyamatosan csökken, mégis megtorpanni látszik a gyermekek számának csökkenése. Megjegyezte: az IKSZ korábbi javaslatait beépítették a kormányzásba.

Az államtitkár kitért arra is, hogy ha csak segélyben gondolkodnának, akkor a szociális háló szakadozna, és épp a legrászorultabbakon nem tudnának segíteni.

Végül azt kérte a fiatal kereszténydemokratáktól, hogy tartsák a kapcsolatot a határon túli magyar társaikkal. Azokat a lehetőségeket, amelyek a Magyar Ifjúsági Konferencián keresztül teremt az államtitkárság, használják ki - biztatta a jelenlévőket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×