Még májusban elfogadhatják a Nemzeti Alaptantervet - a nap hírei

Infostart
2012. április 28. 23:26
Várhatóan még májusban elfogadják a Nemzeti Alaptanterv végleges változatát. Készek a helyszínre utazni a Szíriában elrabolt két magyar állampolgár ügyében a Terrorelhárítási Központ szakemberei. A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt szombaton.

Elkészült a Nemzeti Alaptanterv végleges változata. Ezt az oktatási államtitkár jelentette be az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség küldöttgyűlésén. Hoffmann Rózsa közölte: az államtitkárság a napokban nyújtja be javaslatát a kormánynak, amit várhatóan még májusban elfogadhatnak. Hozzátette: a tananyag mennyisége mintegy 10 százalékkal csökkent az eredeti változathoz képest. Az oktatási államtitkár továbbra is alaptalannak nevezte azokat az értesüléseket, amelyek a Budapesti Corvinus Egyetem vagy egy-egy vidéki főiskola bezárásáról szólnak. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség küldöttgyűlésén Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára arról beszélt: gyorsabb ítélkezést és arányos ügyteherelosztást eredményez az igazságszolgáltatás idén elindult reformja. Szászfalvi László, egyházügyekért felelős államtitkár a rendezvényen azt mondta: ad hoc bizottságot hoz létre a kormány a Szentszékkel kötött megállapodás felülvizsgálatára és aktualizálására.

Készek a helyszínre utazni a Szíriában elrabolt két magyar állampolgár ügyében a Terrorelhárítási Központ szakemberei. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: Orbán Viktor kormányfő utasításának megfelelően a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot a külföldi társszervezetekkel. Mint mondta: a Terrorelhárítási Központ munkatársai a megfelelő időben arra is készek, hogy a térségbe induljanak információt gyűjteni. A Külügyminisztérium és a Terrorelhárítási Központ adatai alapján a két, Szíriában dolgozó férfit ismeretlen fegyveresek hurcolták el szombatra virradó éjszaka.

Már a közeljövőben létrejöhet a kárpát-medencei jogsegélyszolgálat hálózata a magyarok lakta határon túli területeken. Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Pozsonyi Magyar Intézetben tartott konferencián elmondta: a segítségnyújtás mellett a hálózat határon túli szakemberek számára képzéseket is szervez majd. Kérdésre válaszolva azt is közölte: a hálózat már működő határon túli magyar szervezetekre alapozza majd tevékenységét.

Megkötötte a Budapesti Közlekedési Központ a BKV-val az új, uniós jogszabályoknak is megfelelő közszolgáltatási szerződést. A BKK közleményében emlékeztetett: a megállapodásra az adott lehetőséget, hogy Tarlós István főpolgármester aláírta a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló megállapodást a kormánnyal, amely az egyik feltétel volt. A másik kritérium a főváros és a BKK közötti szerződés megkötése volt, erről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés. A BKK és a BKV közötti, nyolc évre szóló szerződés értelmében május elsejétől a központ látja el a közösségi közlekedési szolgáltatás szervezését, és határozza majd meg a hálózatot, a járatokat, illetve a menetrendet.

Tovább emelkedett az adóhatóságnak tartósan tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma az első negyedévben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint a decemberi 1.771 után idén március végén 1.543 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal az adóhatóságnak. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül a decemberi 3.581 után idén márciusban 3.615-en halmoztak fel 180 napon túli, több mint 10 millió forint feletti adótartozást.

Vasárnaptól fogadja a látogatókat a Pannon Csillagda Bakonybélben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a létesítmény Közép-Európa legkorszerűbb csillagászati élménycentruma, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye. A nyolcszáz négyzetméter alapterületű objektum nettó 421 millió forintból épült meg, európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében és a vidékfejlesztési minisztérium 63 millió forintos önrészével.

Méhek támadtak egy rendezvény résztvevőire a Fejér megyei Nagylóknál. Összesen 18 gyermeket és felnőttet vittek a dunaújvárosi, illetve a székesfehérvári kórházba; mindannyiuk állapota stabil. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendezvény 375 résztvevője egy tanösvényt járt be, amelynek egyik végére már korábban méhkaptárakat telepítettek.

A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Újpesten 30 és fél fokot mértek, a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 31,3 fok volt. Közben Ausztria, Németország és Csehország egyes vidékein több évszázados áprilisi melegrekord dőlt meg, számos helyen több mint 30 fokot mértek.