eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla

Orbán: A nemzeti összetartozás legyen a hétköznapok része

Orbán Viktor szerint a magyarság közös célja úgy hangzik, hogy "a nemzeti összetartozás legyen a hétköznapok része" minden magyar számára. A miniszterelnök ezt pénteki vajdasági látogatásának szabadkai állomásán mondta, a városi virágkiállítás megnyitóján.

A kormányfő ezt követően a Szent György-templomban mondott beszédet, ahol a templomokat a magyarság bástyáinak nevezte. Kora délután átadta a szabadkai diákotthon új szárnyát.

Orbán Viktor a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének, Pásztor Istvánnak a meghívására tartózkodik egynapos vajdasági látogatáson, és részt vesz a VMSZ kampányában, egy héttel a szerbiai választások előtt.

A kormányfő - aki Hajdújárásról érkezett Szabadkára - a városi virágkiállítást megnyitva a Szent Teréz téren elmondott beszédében úgy fogalmazott: a mostani délvidéki találkozás azt fejezi ki, hogy sok küzdelem után "végre hiszünk abban", hogy újra kivirágzik a magyarság a Kárpát-medencében, hogy a nemzet egyesítése, a VMSZ-szel közösen végzett sok munka látható közelségbe hozta a közös célok elérését. E közös cél szerinte úgy hangzik, hogy "a nemzeti összetartozás legyen a hétköznapok része" minden magyar számára, "biztonság a magyaroknak egy egyre bizonytalanabb világban".

Biztonságot, kiszámíthatóságot, tervezhetőséget a magyar nemzethez való tartozás ad majd a jövőben mindannyiunknak - mondta Orbán a több száz összegyűlt előtt, majd hozzátette, azért is látogat mindig szívesen Délvidékre, mert Budapestről nézve úgy látszik, hogy a történelem adta lehetőségekkel a legügyesebben itt sáfárkodnak.

A virágkiállításról a budapesti delegáció a Szent György-templomba látogatott, ahol az egybegyűltekhez először Pásztor István szólt, aki sorsfordítónak nevezte a jövő hét végén esedékes szerbiai választást a vajdasági magyarok szempontjából. A VMSZ elnöke hangsúlyozta: a mostani szerbiai választás, csakúgy, mint a többi, sorsfordító a helyi magyaroknak, mert ezen keresztül tudják megteremteni az esélyeik kibontakoztatásának lehetőségét. A május 6-i voksolás azonban talán a korábbiaknál is sorsfordítóbb, mégpedig a megkezdett építkezés folytatásának szempontjából - figyelmeztetett a VMSZ elnöke, aki egyúttal köszönetet mondott Orbán Viktornak azért az erőfeszítésért, amelynek eredményeként a vajdasági magyarok újra az egyetemes magyar nemzet részeivé váltak. Ez súlyos sebeket gyógyított be, ami a mindennapok szemszögéből nagyon fontos - tette hozzá.

Pásztor köszönetet mondott továbbá a magyar kormánynak a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási törvénnyel kapcsolatban mutatott kiállásáért.

Orbán Viktor beszédében a magyarság, a nemzeti összetartozás bástyáinak nevezte a templomokat, amelyek - mint mondta - az anyanyelv őrzésének szentélyei is. Hangsúlyozta, a magyarság a története során csak a kereszténységgel kötött olyan szövetséget, amely ezer év után is fennáll, e szövetségnek pedig a megtestesülései a templomok. Az, hogy nem a magyarok, hanem az őket elnyomók tűntek el a történelem süllyesztőjében, azért történt így, mert "keresztény közösségekben élünk szerte a Kárpát-medencében" - vélekedett.

A Szent István-i eszmének köszönhető, hogy minden viszontagság ellenére "itt vagyunk, és magyarok vagyunk" - fogalmazott a kormányfő, a Fidesz elnöke, aki szavai zárásaként a templomban azt mondta: az a dolgunk, hogy megvédjük, amit ezer év keresztény magyarsága felépített.

Kora délután a miniszterelnök átadta a szabadkai középiskola diákotthonának új szárnyát. A tizenegy nevelőtanárt foglalkoztató középiskolai diákotthon 350 diáknak biztosít kollégiumi elhelyezést a térségből. A gyermekek 90 százaléka magyar nyelvű. A bővítéssel 116 új tanulót tudnak elszállásolni, ami azt jelenti, hogy nem lesz olyan magyar nyelvű jelentkező, akit vissza kellene utasítaniuk. A félmillió eurós építkezést Magyarország és a Vajdasági Nagyberuházási Alap fele-felerészben finanszírozta.

Az avatáson Orbán azt mondta: a Délvidéken a magyarok jól csinálják a dolgukat, mert újabb és újabb közösségeket teremtenek. A VMSZ jól él az autonómia lehetőségével - mutatott rá. Pásztor István a közösségi építkezés jó példájának nevezte a kollégiumi beruházást.

Orbán minden rendezvényen hangsúlyozta, hogy a május 6-i szerbiai választás nem egyszerűen egy politikai választás, döntés, hanem "igenlése a magyarként élt életnek", a magyar közösséghez való tartozásnak; a felszínen maradás kérdése. A miniszterelnök mindenkit a voksoláson való részvételre és a VMSZ támogatására buzdított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×