Prőhle: Az egykulcsos adó nem képezheti alku tárgyát

Infostart
2012. április 26. 08:39
A hiteltárgyalások során is lesznek olyan kérdések, amelyekben a magyar kormány nem enged majd az álláspontjából - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Prőhle Gergely. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára úgy véli, Áder János köztársasági elnökként valószínűleg kiemelt fontosságúnak tartja majd a környezet- és a vízvédelem ügyét, hisz Európai Parlamenti képviselőként is sokat dolgozott ezekért.

Amilyen gyorsan csak lehet, el kell kezdeni az EU/IMF-hiteltárgyalásokat, - mondta Prőhle Gergely, az EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár, emlékeztetve, hogy először szakértői egyeztetések következnek a tárgyalások pontos menetrendjéről.

Azt is leszögezte, hogy a jegybanktörvény még nyitott kérdéseiben, a jegybankelnök fizetése és esküje témájában a magyar kormány nem fog engedni.

Ezek elvi kérdések - ismételte meg a hivatalos álláspontot. A fizetési plafon nemcsak a jegybankelnökre vonatkozik, hanem általános, minden állami tisztségviselőt érintő szabály. Ami a magyar Alkotmányra teendő esküt illeti, a helyettes államtitkár ezt szimbolikus ügynek tartja, amelyben helyes elvi álláspontot képviselni.

A hiteltárgyalások érdemi részéről szólva Prőhle Gergely annyit elárult: az egykulcsos adót is elvi kérdésnek tekintik. Mint mondta, a megbeszéléseken szóba kerülhetnek az egykulcsos adó, az adórendszer vagy a szociális juttatások más kérdései is, de ezekben az ügyekben megint csak következetesnek tűnünk, hiszen az egykulcsos adón nem kívánunk változtatni, az nem képezheti alku tárgyát.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy Orbán Viktor és Jose Manuel Barroso keddi informális találkozójukon megállapodott abban, hogy a le nem zárt kötelezettségszegési eljárásokban, azaz a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi ombudsman kérdésében elfogadják az Európai Bíróság döntését.

A köztársasági elnök és a külpolitika

A köztársasági elnök az ország első diplomatája, akinek a miniszterelnök mellett döntő szerepe van. A köztársasági elnöknek van egy vezető külügyi tanácsadója, aki a Külügyminisztériummal szoros együttműködésben készíti elő az államfő külföldi útjait - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Prőhle Gergely.

Ami az államfő külpolitikai szereplését illeti, annak van határozott menetrendje és protokolláris szabálya - tette hozzá a helyettes államtitkár. A hivatalos látogatások üteme, a külföldi meghívások hosszú távon tervezettek, de a köztársasági elnöknek ezzel együtt nagyon nagy a mozgástere.

Saját maga is kezdeményezhet lépéseket, és ha jó az együttműködés a KEH és a Külügyminisztérium között, akkor ez egy nagyon hasznos diplomácia eszköz, csatorna arra, hogy fontos ügyeket kommunikálni tudjunk.

Áder János számára, ha az Országgyűlés megválasztja köztársasági elnöknek, valószínűleg fontos lesz a környezetvédelem, ezen belül a vízügy, hiszen ezt európai parlamenti képviselőként is nagyon komolyan vette - mondta Prőhle Gergely.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Prõhle Gergely a hiteltárgyalásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Prõhle Gergely a köztársasági elnök szerepérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást