Orbán: Áttörést csak józansággal lehet elérni

InfoRádió / MTI
2012. április 26. 14:18
Európát adóssághalmok alól kell kiásni, s ebben olyan szövetségesekre van szüksége, mint Kína - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban.

Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos a kínai és a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt a lengyel fővárosban.

A magyar miniszterelnök - beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint - úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható. "Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek" - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni, amelyek mind Kína, mind Közép-Európa számára fontos értékek.

Kiemelte: azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni "a külső adósságcsapdát, amelytől Magyarország például ebben a régióban a leginkább szenved".

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottság magas szintre emelése és a jól működő pénzügyi szektor mellett az erős ipar biztosítja az országok sikerét.

A gazdasági témájú csúcstalálkozót Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai körútjának keretében szervezték meg. A tanácskozáson a térség 16 országa képviseltette magát.

Kína az egyik legjelentősebb szereplője lehet a magyar gazdasági életnek

Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy "Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek" - mondta Orbán Viktor a kínai kollégájával folytatott kétoldalú megbeszélés után csütörtökön Varsóban.

A magyar kormányfő kiemelte: a varsói kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, "de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani".

Orbán Viktor elmondta, hogy a kínai kormányfővel a kétoldalú megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatásáról, fejlesztési forrásokról és pénzügyi együttműködésről tárgyalt. Magyar újságíróknak kifejtette: szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén "sikerül tető alá hozni", amikor a kínai miniszterelnök meghívására Kínába látogat.