eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma

A jegybanki függetlenséghez köti az IMF a tárgyalások megkezdését - a nap hírei

A Nemzetközi Valutaalap kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek a jegybank függetlenségének biztosítására. Új Duna-híd építésében állapodott meg a magyar és a szlovák miniszterelnök. Felfüggesztette a gépjárművek kötelező felszerelésének számító egészségügyi dobozok ellenőrzését a rendőrség.

A magyar kormánydelegáció készen áll a nemzetközi hiteltárgyalásokra, és minden vitás kérdésben megfelelő felhatalmazással rendelkezik - mondta az InfoRádiónak a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás lehetséges forgatókönyvnek tartja, hogy május végén, június elején elkezdődhetnek a tárgyalások, és ősszel megszülethet a megállapodás a Valutaalappal és az Unióval.

A Nemzetközi Valutaalap kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek a jegybank függetlenségének biztosítására. Ezt az IMF budapesti képviseletének vezetője mondta a távirati irodának. Iryna Ivaschenko hozzátette: a Valutaalap üdvözli a Magyarország és az Európai Bizottság között zajló tárgyalásokon elért haladást.

A legnagyobb európai hitelminősítő is kedvező fejleményként értékelte, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi támogatásról, de a Fitch Ratings szerint a segítség tényleges megszerzéséhez vezető folyamat bizonytalan lesz. A cég továbbra is érvényben tartja a leminősítést valószínűsítő negatív kilátást a magyar adósbesoroláson, mert úgy látja: nem múltak el azok a hosszabb távú aggodalmak, amelyek miatt januárban a spekulatív kategóriába sorolta vissza Magyarországot.

Új Duna-híd építésében állapodott meg a magyar és a szlovák miniszterelnök. Orbán Viktor és Robert Fico Varsóban, a kínai, valamint a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt, és mintegy fél órán át tárgyalt egymással. A magyar kormányfő elmondta: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál és legalább két átkelő lesz az Ipolyon is. Hozzátette: felgyorsítják az energetikai együttműködést, a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését is.

Ven Csia-pao kínai kormányfővel is tárgyalt Varsóban a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, szó volt egy átfogó gazdasági megállapodásról, amelyet várhatóan még az idén sikerül tető alá hozni, amikor Kínába látogat. A varsói gazdasági fórumon a kínai miniszterelnök bejelentette: Kína 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyit a közép-kelet európai gazdasági együttműködési programok finanszírozására.

Ragaszkodik a Fidesz a közszférában a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóhoz, amit a második Széll Kálmán Terv megszüntetne. A nagyobbik kormánypárt javasolja a kormánynak, vizsgálja meg, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy egyáltalán ne vezessék be.

A MOL elnök-vezérigazgatója szerint a konvergencia program elfogadásával stabilizálódhat Magyarország pénzügyi környezete, ez pedig jótékony hatással lehet a MOL eredményére 2012-ben. Hernádi Zsolt a társaság közgyűlése után az InfoRádióban arról is beszélt, hogy a MOL nem volt elégedett a Nabucco projektcég működésével, ezért döntöttek úgy, hogy kiszállnak a projekt finanszírozásából.

1,4 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a kormány a Magyar Állami Operaház rendkívüli támogatására. A dalszínháznak december 15-ig kell elszámolnia az összeggel. Ókovács Szilveszter, az intézmény kormánybiztosa elmondta: a támogatás nélkül nem tudták volna leszerződtetni az év második felében színpadra lépő művészeket, és ősszel nem tudták volna kinyitni a házat.

Ideiglenesen felfüggesztette a gépjárművek kötelező felszerelésének számító egészségügyi dobozok ellenőrzését a rendőrség. Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a járőrök továbbra is kérhetik az egészségügyi dobozt a járművezetőktől, de egyelőre akkor sem szabhatnak ki büntetést, ha annak lejárt a szavatossági ideje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×