Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Völner: A tartalékokat a központi irányításnál kell megtalálni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még idén megkezdődhet a használatarányos elektronikus útdíj-rendszer kialakítása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, aki az új személyszállítási törvényből adódó átalakításokról is beszélt.

Az autópálya-használattal arányos, elektronikus útdíj-rendszer versenyképessé teheti a vasúti teherszállítást a közútival szemben - mondta Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, aki szerint többszörösére nő a teherforgalom díja az autópálya-használati díjjal, így a vasútra terelődhet a teherforgalom.

Az elektronikus útdíj bevezetéséhez szükséges rendszer kiépítése még idén megkezdődhet - tette hozzá Völner Pál. Egy kormányhatározat szerint egyébként 2013. július 1-jétől már üzemelni is kell a rendszernek.

Az államtitkár elmondta: a konvergencia-programban meghatározott cél szerint évi 150 milliárd forintot kíván a Nemzetgazdasági Minisztérium ezen a jogcímen az úthasználóktól beszedni. Ez azt jelentené, hogy a közutak karbantartása állami költségvetési szerepvállalás nélkül finanszírozható lenne.

Kiemelte, a tárcánál azon is dolgoznak, hogy a fuvarozók mellett a tíznapos matrica árát sokalló autósok is áttérhessenek a használatarányos útdíjra.

Átalakítások

Völner Pál arról is beszélt, hogy az új személyszállítási törvény a következő átalakítások keretét adja meg.

Ha a pénz meg lett volna, akkor ezt a Közösségi Közlekedési Holdingot létre lehetett volna hozni, más kérdés, hogy milyen méretben és keretek között - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az év második felétől kezdődő átalakítások során a jelenlegi 24-ről 6-8-ra csökkentik a Volán társaságok számát, a MÁV esetében pedig létrehoznak egy személyszállítási és egy pályavasúti társaságot.

Ennek a két társaságnak kell abból a több mint 30 cégből álló céghalmazból kiválasztani magának azokat, akikre szüksége van. Ami ezen kívül marad, az vagy megél piaci alapon, vagy nem az államnak kell fenntartani, miután nem közösségi célokat szolgáló cégekről van szó.

A kiadáscsökkentésről is beszélt az államtitkár.

Kell-e 1500 ember a MÁV-központba, és kell-e és 1200 személyautó egy vasúti társaság használatába - ezeket a kérdéseket tartja fontosnak az államtitkár, aki szerint ezeket meg kell vizsgálni. A tartalékokat nem a váltóőröknél, vagy a mozdonyvezetőknél kell megtalálni, hanem a központi irányításnál - tette hozzá.

A kedvezmények kapcsán az államtitkár úgy fogalmazott: az elképzelések abba az irányba tartanak, hogy az alapvető csoportok - nyugdíjasok, diákok és mozgássérültek - kivételével az összes többi kedvezmény vagy üzletpolitikai, vagy munkáltatók, esetleg más ágazati tárcák által finanszírozott kedvezmény legyen, aminek nem lenne köze a menetjegyekhez és bérletekhez.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.