eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Megköthetik a BKV közszolgáltatási szerződését

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében megkötheti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a BKV-val az új, május elsejétől érvényes közszolgáltatási szerződését. A közgyűlés jóváhagyta a vízművek visszavásárlását is.

A közgyűlés szerdai ülésén 18 igen, 9 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el a határozatot a közszolgáltatási szerződés megkötéséről a BKV-val. A szerződés szerint a kormány egyebek mellett vállalja, hogy továbbra is biztosítja az utazási kedvezmények ellentételezését a mindenkori szabályok szerint, illetve csak az új finanszírozási források megteremtése ütemében csökkenti, illetve szünteti meg az állami támogatást.

A kabinet vállalta azt is, mindent megtesz annak érdekében, hogy uniós forrásokból fejlessze a BKV az infrastruktúráját, vezessen be elektronikus jegyrendszert, és egyetértenek azzal, hogy a kerületeknek és az agglomerációnak is részt kell vállalnia a BKV finanszírozásában.

Budapest egyebek mellett azt vállalja, hogy megvizsgálja a külső szolgáltatók bevonásának lehetőségét, illetve a közösségi közlekedés költségnövelő tényezőit és az inflációt figyelembe vevő, a bevételeket növelő üzlet- és tarifapolitikát alkalmaz. A főváros vállalja továbbá, hogy uniós támogatás esetén áttér az elektronikus jegyrendszerre, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a közlekedés szervezése és ellátása során kiemelt szempont legyen a gazdálkodói hatékonyság növelése, illetve a közösségi közlekedés költségeinek csökkentése.

Az előterjesztés vitájában Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, a kormány ki akar vonulni a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásából, a megállapodásban foglaltak pedig "katasztrofális" következményekkel járnak Budapest számára. A BKV korábban 76 milliárd forintot kapott az államtól, most 48 milliárdot erre az évre ugyan megkaphat, de később a kormány semmit nem fizethet - mondta.

Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője azt hangsúlyozta, sokan várják tőlük, hogy a "Demszky-korszak" után rendet tegyenek, és meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a finanszírozás biztosítása érdekében tett erőfeszítéseik sikeresek lesznek.

Hanzély Ákos LMP-s képviselő szerint a dokumentumból az derül ki, hogy a kormány ki akar vonulni a finanszírozásból, ez a lépés szerinte érthető lenne, ha lenne alternatíva. Jelezte, hogy a főváros és a kormány vállalásai nincsenek egyensúlyban, a kormány diktátumai érvényesültek. Losonczy Pál, a Jobbik frakcióvezetője szintén azt hangoztatta, hogy a kormány ki akar szállni a közösségi közlekedés finanszírozásából, de nem értik, miért. Elmondta ugyanakkor, tudják, hogy a megállapodásnak létre kell jönnie, de az előterjesztést ebben a formában nem tudják támogatni.

Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy 2011-ben a főváros több pénzt kapott a BKV működtetésére a kormánytól, mint 1990 óta bármikor.

Hozzátette ugyanakkor, nem vitatja, hogy "nehéz" megállapodás született, ami súlyos terheket ró a fővárosra, de a hosszútávú finanszírozás tekintetében soha nem tartott ott a BKV, ahol most.

György István főpolgármester-helyettes előterjesztő a vitában elhangzottakra úgy reagált, hogy az elmúlt 20 évben nem volt megoldva a közlekedés finanszírozása, és az ellenzék olyat kér a mostani vezetésen számon, amit 20 éven át nem oldottak meg.

Döntöttek a díszpolgári címekről

A Fővárosi Közgyűlés szerdai, zárt ülésen meghozott döntése értelmében 16-an kapnak budapesti díszpolgári címet az idén.

Az új díszpolgárok: Balázs György okleveles mérnök, professor emeritus, a műszaki tudomány doktora, Bara Margit Kossuth-díjas színművész, Bertalan Tivadar festő, grafikus, díszlettervező, Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, filozófus, egyetemi tanár, Frenreisz Károly rockzenész, zeneszerző, az LGT alapító tagja, Göröcs János válogatott labdarúgó, edző, Jókai Anna Kossuth-díjas író, költő, Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Mága Zoltán hegedűművész, Máthé Erzsi, a nemzet színésze, Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Ránky Mátyásné Németh Angéla olimpiai bajnok gerelyhajító, Sótonyi Péter, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének volt igazgatója, egyetemi tanár, Zsíros Tibor mesteredző, az 1955-ös magyar kosárlabda aranycsapat tagja, valamint posztumusz Teller Ede atomfizikus.

A díszpolgári címeket június 19-én adják át.

A közgyűlés döntött arról is, hogy 25-en részesülnek Bárczy István Díjban a pedagógusnap alkalmából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×