Mennyit fizetünk az új adókra?

Infostart
2012. április 24. 20:28
Ötezer forint plusz kiadást jelent havonta a családoknak a három új adó bevezetése - számolta ki a Portfolio.hu elemzője. Weinhardt Attila azt mondta, a tranzakciós illeték, a biztosítási és a telefonadó alól kevesen tudnak mentesülni.

Hozzávetőleges számítások szerint éves szinten egy családnak 60 ezer forint többletkiadást okoz a három legfontosabb adóintézkedés - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője. Weinhardt Attila szerint azt kell feltételezni, hogy a hétfőn bejelentettekek tartós, a rendszerbe beégő intézkedések lesznek.

Fenntartásokkal élhet az Európai Bizottság azzal kapcsolatban, hogy mennyire megfelelő a kiigazítások szerkezete és mennyire takarnak strukturális reformokat, de ha csak abból a szempontból vizsgálja Brüsszel, hogy teljesítheti-e a megbízhatóan három százalék alatti hiánycélokat Magyarország, akkor a terv hozhatja a minimum elvárásokat - fejtette ki az elemző. Hozzátette: megnyílhat az út, hogy visszavonják a kohéziós pénzek felfüggesztését az uniós pénzügyminiszterek június 22-én.

Weinhardt Attila hangsúlyozta: a kormány kettős szorításban döntött, és szűk mezsgyén egyensúlyozva vezet be olyan adónemeket, amelyek sok emberre szétterítve, sok kicsi sokra megy alapon jelentős bevételeket hozhatnak az államháztartásnak.

Az elemző szerint az elmúlt években a kormányzati adópolitikát úgy lehetett leírni, hogy ha hiány keletkezett, akkor ehhez a lyukhoz keres a tárca lehetséges bevételeket, nem pedig a rendszerszintű átalakításokban gondolkodik. A makrogazdasági pálya kockázatokat hordoz magában, így újabb és újabb kiigazító csomagokra lehet szükség, és előállhat az, hogy a továbbra is lyukhoz keres bevételeket a kormány - emelte ki.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást