eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Brüsszelnek nem tetszett a termékrendelet - lapszemle

A Népszabadság a magyar termékrendelettel kapcsolatos brüsszeli kifogásokról ír, míg a Magyar Nemzet szerint a korábban tervezettnél eggyel több felsőoktatási pólus alakíthatnának ki.

Terjedelmes levélben részletezte az Európai Bizottság a napokban, hogy milyen kifogásai vannak a tavaly év végén egyeztetésre kiküldött magyar termékrendelettel kapcsolatban - írja a Népszabadság.

Brüsszel nem csak formai, technikai kifogásokat emelt a jogszabály szövege kapcsán, de az unió illetékes főosztályán a jogszabályt diszkriminatívnak minősítették, továbbá zavarosnak és érthetetlennek a fogyasztók számára.

A korábban tervezett 12 helyett 13 felsőoktatási pólus alakíthatnának ki, és összesen 8 egyetem kaphatna kiemelt vagy kutatói minősítést - írja a Magyar Nemzet, idézve egy háttértanulmányt.

Kiemelt egyetemi státusba kerülhet az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE), a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Kutató fokozatú egyetemmé válhat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE), a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem. A középtávú tervekből az derül ki, hogy 2013-tól egyetlen államilag támogatott férőhely sem lesz az alap-, illetve osztatlan jogászképzésben

Az Index.hu arról ír, hogy röntgenszem kerülhet a mobiltelefonokba. A Dallasban található Texasi Egyetem kutatói olyan fejlesztést mutattak be, ami lehetővé teszi számunkra, hogy Superman módjára átlássunk a falakon. A kutatók által készített szenzor olyan kicsi, hogy mobiltelefonba is beleépíthető, és annak kijelzőjét tudja használni a kép megjelenítésére, de a technológia a gyakorlatban egy sor komolyabb területen is használható lehet, mint a bemutatón elhangzó röntgenszemű mobil. Így például a röntgen kiváltására orvosi felhasználásnál, hamis bankjegyek azonosítására, vagy reptereken a csomagok biztonsági átvilágítására.

Az export drágítja a húsmarhát - írja a Napi Gazdaság. Heti ezer-ezerötszáz marhát szállítanak Magyarországról Törökországba a korábbinál szigorúbb engedélyezési eljárás mellett. Az újrainduló törökországi szállítások és a szűk kínálat mellett az élőállat-árak kezdik megközelíteni a tavaly decemberi szintet, valamennyi termékkategóriában. Márciusban a fiatal bika ára több mint 11 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit, a vágótehén ára 23,5 százalékkal, a vágóüszőé 30 százalékkal nőtt.

A Pénzcentrum.hu cikkéből kiderül, hogy lehet kikerülni a telefon-különadót. Például érdemes pár percet szánni arra, hogy alaposan átnézzük telefonszámlánkat: mi az, amiért túl sokat fizetünk, hol tudnánk még spórolni. Érdemes összehasonlítani csomagunkat, percdíjainkat mobilszolgáltatónk más csomagjaival, vagy akár más szolgáltatók ajánlataival is. Hasznos lehet megfontolni azt is, szükségünk van-e vezetékes telefonra. Kifizetődő lehet a családi csomag és okostelefonnal is olcsóbban meg lehet úszni.

A Portfolio.hu arról ír, hogy ismét bevásárolt a Facebook. Még csak két hét telt el azóta, hogy a Facebook 1 milliárd dollárt fizetett a fotószolgáltatásairól ismert Instagramért, de máris itt a következő nagy bevásárlás, a közösségi oldal ugyanis a Microsofttól vásárol szabadalmakat. A tranzakció keretében mintegy 650 szabadalom kerülhet a közösségi oldalt működtető céghez.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×