Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A járások kialakításáról folytatódhat a vita

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés keddi ülésnapján kezdődik vita a közadatok újrahasznosításáról szóló kormányzati javaslatról, de folytatódhat a járások kialakítását tartalmazó, ugyancsak a kabinet által jegyzett előterjesztés általános vitája is.

A parlament ülése reggel kilenc órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők ezt követően a kabinet azon javaslatát kezdhetik tárgyalni, amely lehetőséget ad például a Politikatörténeti Intézet Levéltárában őrzött közokiratok Magyar Országos Levéltárnak történő átadására.

Általános vita kezdődik a kormány közadatok újrahasznosításáról szóló törvényjavaslatáról is, amelyet a fejlesztési miniszter a közszféra
információinak további felhasználásáról szóló uniós irányelvvel indokolt, jogvédő szervezetek ugyanakkor kifogásolták az indítványt, hangsúlyozva, hogy az kiszámíthatatlanná tenné a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot.

Az ülésnap végén előbb a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról szóló határozati javaslatról, majd a járások kialakításáról kezdődik vita. Utóbbi előterjesztés tárgyalása az előző héten folytatódott volna, ám a kormány javaslatára akkor lekerült a napirendről. A döntés mögött az állt, hogy a kabinet szerdán ismét áttekintette a járások kialakításával összefüggő teendőket.