Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemcsak a fagykár sújtja a gyümölcstermelőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hiába lehetett számítani a meteorológiai előrejelzések alapján a húsvéti fagyokra, Magyarországon nem megfelelő a növénykultúrák védelmi rendszere. Az InfoRádió Aréna című műsorában a zöldség-gyümölcs ágazat technológiai felzárkóztatását szorgalmazta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Tavaly harminc százalékos volt a kiesés a gyümölcstermelésben. A húsvéti fagykár ennél nagyobb - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki azonban hozzátette: csak május elején lesznek számszerűsíthető adatok, és azt sem érdemes elfelejteni, hogy a szokásos május végi, Orbán napi hűvösebb idő még hátra van.

Mártonffy Béla elmondta: lehetett arra számítani, hogy húsvétkor rendkívüli hideg lesz, a károk mérsékléséhez azonban nem elég tisztában lenni a várható időjárással: komoly fagyvédelmi rendszereket kell kiépíteni, ám a 3-4 foknál hidegebb időt amúgy is nehéz kivédeni.

A magyar zöldség- és gyümölcságazat technológiai elmaradottsága nyilvánvaló. A már létező csekély védelmi rendszereket is bővíteni kell, ehhez külön pályázatok meghirdetésére lenne szükség - véli a szakember, aki kiemelte: a termelőknek többmillió forintos beruházást jelent az ültetvények védelmi rendszerének fejlesztése.

Nemcsak a húsvéti fagy miatt vannak nehéz helyzetben a zöldség-gyümölcs ágazat termelői, hanem az ágazatot jellemző a 30-40 százalékos feketekereskedelem miatt is.

Mártonffy Béla szerint a termelői szervezetek Magyarországon versenyhátrányban vannak, az európai összehasonlításban is magas általános forgalmi adó a feketekereskedelmet élénkíti.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd