eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elfogták az akarattyai gyilkosság gyanúsítottját - a nap hírei

Budapesten fogták el a balatonakarattyai hármas gyilkosság gyanúsítottját. Õrizetbe vette a rendőrség azt a férfit, aki két embert lőtt le a nyílt utcán Győr belvárosában. Megközelítette a tavalyi 61 ezres látogatócsúcsot az idei, XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

Budapesten fogták el a balatonakarattyai hármas gyilkosság gyanúsítottját. Az 56 éves K. András ellen különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés gyanújával nyomoz a rendőrség. Balatonakarattyán egy családi házban szombaton találtak rá egy 92 és egy 54 éves asszony, valamint egy 70 éves férfi holttestére. A fiatalabb áldozatokat húsvét hétfőjén gyilkolhatták meg, az idős asszony valószínűleg ellátatlanság miatt veszítette életét.

Õrizetbe vette a rendőrség azt a férfit, aki két embert lőtt le a nyílt utcán Győr belvárosában. Az eddigi információk szerint a Bercsényi-ligeti szórakozóhely 34 éves tulajdonosa régóta rossz viszonyban volt a vele egykorú áldozatokkal. A férfi kihallgatásán önvédelemre hivatkozott.

Az összetartozás fontosságát hangsúlyozta a nemzetpolitikai helyettes államtitkár Budapesten. Répás Zsuzsanna felvidéki és anyaországi pedagógusok előtt emlékeztetett arra: a Magyar Állandó Értekezlet a múlt év végén egyhangúlag fogadta el a nemzetpolitikai stratégiát, ezután a konkrét programok kidolgozása következik.

Mintegy 130 millió forintos nyereséggel zárta a múlt évet a Fidesz. A Hivatalos Értesítőben megjelent beszámoló szerint a nagyobbik kormánypártnak 1 milliárd 293 millió forint bevétele volt tavaly, ebből mintegy egymilliárd forint az állami támogatás. A Fidesz tavaly nem vett fel hitelt, viszont visszafizetett 613 millió forint tartozást.

Faültetéssel tiltakozott az MSZP az ellen, hogy a főváros 78 fát vágatott ki az átépítés alatt álló Kossuth Lajos téren. Az akció kapcsán az V. kerületi önkormányzat közölte: a beruházás eredményeként megszűnik az eddigi felszíni autóparkoló, így a korábbinál nagyobb lesz a zöldfelület.

A magyar földekre vonatkozó, öt pontból álló követelést ragasztott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium Kossuth téri épületére az LMP. Az ellenzéki párt a kis- és közepes gazdálkodók helyzetbe hozását, a vegyszerezés visszaszorítását, vízmegtartó gazdálkodást és aszály elleni radikális politikát sürget.

Benyújtja a korábbi adatvédelmi biztos alkotmánybírósági indítványait az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté hivatala közölte: az ombudsman több olyan rendelkezés megsemmisítését kéri, amelyekben álláspontja szerint sérül a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez való jog.

45 millió forinttal 395 millió forintra emelte meg a közösségi televíziók és rádiók fenntartási és üzemeltetési költségeinek fedezésére szolgáló pályázati keretet a Médiatanács. A testület a héten döntött a pályázat negyedik fordulójának nyerteseiről is, a rádiók együttesen 19,5 millió forintot, a televíziók összesen 38,5 millió forintot kapnak.

Franciaországban a szocialista Francois Hollande nyerte meg az államfőválasztás első fordulóját. A második helyen Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök áll, így ők ketten jutottak be a május 6-i második fordulóba. A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen végzett, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont.

Csehországban megszűnik a kormánykoalíció. A három szövetséges párt elnöke arról egyezett meg, hogy április 27-ével felmondják a koalíciós szerződést - közölte Petr Necas miniszterelnök a kormányban résztvevő pártok elnökeinek találkozója után. A három tömörülés továbbra is szorgalmazni fogja azokat a költségvetési megszorításokat, amelyekben a közelmúltban egyezett meg a koalíció.

Nem lát esélyt egy európai hitelminősítő intézet létrehozására a német pénzügyminiszter. Wolfgang Schäuble a Leipziger Volkszeitung című lapnak azt mondta: egy ilyen, államilag létrehozott, vagy az Európai Bizottság által alapított intézmény nem tudná megállni a helyét a piaci versenyben az amerikai hitelminősítőkkel szemben, ezért a berlini kormány nem hajlandó erre pénzt áldozni.

Hollandiában belehalt sérüléseibe az amszterdami vasúti szerencsétlenség egyik sérültje, egy 68 éves asszony. Szombat este összeütközött két személyvonat Amszterdam belvárosában. 117-en sérültek meg, közülük 42-en súlyosan. Egyelőre nem tudják, hogyan került ugyanarra a vágányra a két, egymással szemben közlekedő szerelvény.

Ukrán sajtóértesülések szerint visszaszállították a börtönbe a harkivi kórházból Julija Timosenkót. A hétéves börtönbüntetését töltő volt ukrán kormányfő megtagadta az orvosi kezelést, ügyvédje és pártja cáfolta a hatóságok korábbi közlését, miszerint pénteken saját kérésére vitték volna kórházba.

Bakuban mintegy 3 ezer kormányellenes tüntető követelt új választásokat és gyülekezési szabadságot. A megmozdulás résztvevői tiltakoztak a korrupció és azok a házrombolások és kényszerkilakoltatások ellen is, amelyeket az azeri hatóságok a májusban Bakuban megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválra hivatkozva hajtanak végre a rendezvény helyszínének környékén.

Megközelítette a tavalyi 61 ezres látogatócsúcsot az idei, XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményében emlékeztetett arra: a könyves seregszemle kiemelt meghívottai idén a skandináv országok voltak, a díszvendég pedig Claudio Magris olasz író, aki Budapest Nagydíjat vehetett át.

Árverésen, több mint 20 millió forintért kelt el az első Magyarországon gyártott Mercedes-Benz B-osztályú személyautó. A gyár az összeget a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel. A kecskeméti gyártósorról elsőként legördült, piros színű autót a Mercedes-Benz egyik hazai márkakereskedése vette meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×